Vedlikehold av fasade, terrasse og uterom

Foto: Butinox Futura

Slik sørger du for at boligen din ikke synker i verdi

Vedlikehold er nødvendige for å holde bolig og uterom i samme stand som da det var nytt, eventuelt for å bringe det tilbake til samme stand. Boligen skal kunne tåle vær og vind. Et mangelfullt vedlikehold kan på sikt gi deg store ekstrautgifter og mye unødig ekstraarbeid.

Anbefalt vedlikehold:

 • Rengjør takrenner og sjekk nedløp

 • Vask husvegg, terrasse, gjerde

 • Mal husvegg, terrasse, gjerde ved behov

 • Vedlikehold av belegningsstein, heller og mur

Vask og vedlikehold av bolig og terrasse

Husveggen skal kunne tåle vind og uvær. Det er derfor viktig at husets fasade er i god stand, ellers risikerer du at det kommer skader på huset ditt. For å holde fasaden på huset ren og fri for sopp og skitt som kan skade malingen bør du vaske veggene regelmessig - helst hvert år! Og hvis du skal male veggen, må den være ren.

TAK, TAKRENNER OG NEDLØP

Det første du bør gjøre på våren er å sjekke tilstanden til taket ditt er etter en lang vinter. Mangler det noe takstein, eller er noe sprukket og må skiftes ut? Er alt i orden, kan du begynne å spyle vekk blader og rusk. NB! Ikke bruk høytrykkspyler på taket. Bruk evt et rengjøringsmiddel mot mose og alger. Bruk en børste og håndkraft eller se om det holder med hageslangen. Husk å spyle ovenfra og nedover, så unngår du å få vann under taksteinen.

En viktig del av en utendørs vårrengjøring er sjekk av takrenner og nedløp. En tett takrenne kan føre til skade på både tak og fasade. Fjern blader og kvister og smuss fra bunnen av rennene. Skyll til slutt takrenna med vann.

FASADE

Spyl over veggen med en hageslange. Vær forsiktig med bruk av høytrykksvasker, da du kan få vann inn i treverket eller skade den. Om du skal male huset, eller kun vaske det, anbefaler vi Butinox husvask og kraftvask - to vaskemidler i ett og samme produkt.

TIPS! Hvor tørr skal kledningen være før maling?

Etter vask eller perioder med fuktig vær er det viktig å vente til kledningen er tørr nok før du påfører maling. Sjekk relativ fuktighet i underlaget med en fuktindikator! Maler du på en overflate som ikke er tørr nok, risikerer du at malingen flasser, at det oppstår begroing under malingen, at du får sjenerende umalte striper etter at treverket har tørket og krympet, eller i verste fall at treverket begynner å råtne.

Det regnes for å være tørt nok når fuktigheten ved cirka 20 graders varme ligger på 16-17 prosent.

Butinox

Se video:

Butinox Husvask og Kraftvask er to vaskemidler, i ett og samme produkt.

TERRASSE

Skal du beise opp igjen en gammel terrasse er det viktig å rengjøre nedsmussede og nedslitte overflater. Butinox Terrassebeisfjerner er et kraftig rensemiddel for effektiv fjerning av gammel olje og beis og rengjør effektivt nedsmussede og nedslitte terrassegulv og andre treoverflater.

Når terrassen er fri for gammel beis fortsetter du med Butinox Terrasselysner. Dette vil gi en lys overflate med jevnt innsug i treverket, og ikke minst riktig og jevn farge på terrassebeisen som påføres.

Butinox Terrasselysner brukes også for å rense helt nye terrassebord for utslag av kobbersalter (grønne krystaller) og lysner overflaten.

Forarbeid tidligere beiset/behandlet terrasse

Butinox Terrassebeisfjerner fjerner effektivt gammel beis og renser treverket.

Butinox

 1. Fukt underlaget med vann.

 2. Påfør Butinox Terrassebeisfjerner. La virke i ca. 15 minutter, mens gulvet holdes fuktig.

 3. Skrubb underlaget med en stiv børste og skyll godt med rent vann.

Forarbeid ny eller ubehandlet terrasse

Butinox Terrasselysner brukes også for å rense helt nye terrassebord for utslag av kobbersalter (grønne krystaller) og lysner overflaten.

Butinox
 1. Fukt underlaget med vann.

 2. Påfør Butinox Terrasselysner. La virke i ca. 10 minutter, mens gulvet holdes fuktig.

 3. Skyll godt med rent vann. Bruk skrubb ved behov.

GRUNNMUR

Årlig vedlikehold av grunnmur er viktig. Grunnmuren bør vaskes årlig sammen med resten av huset. All vegetasjon som vokser tett inntil grunnmuren, bør fjernes. Du bør male grunnmuren like ofte som du maler huset ditt.

Enten muren er grunnmuren til et hus med trekledning, en frittstående kaldmur eller hele huset er dekket av murpuss, er fukt som regel til stede. Fukten vil trenge inn i muren fra bakken. En godt utført dreneringsjobb vil kunne bremse fuktopptaket, men ikke hindre det.

Det er viktig at muren får mulighet til å slippe ut fuktighet. Vann som ligger i muren fryser om vinteren og kan gi sprekker og skader. En murmaling som er både diffusjonsåpen og vannavvisende, vil derfor holde vannet ute.

Vedlikehold av belegningsstein, heller og mur

Asak

Vedlikehold av stein og mur er nødvendig for å fjerne flekker, kalkutslag, alger, mose mm. Vedlikeholdet gjøres over to trinn:

 1. Rengjøring

 2. Etterbehandling

Kilde: Asak Miljøstein

Rengjøring: Kalk er naturlig i betong og kan komme til overflaten og danne et hvitt slør på steinen. Her anbefaler vi å bruke en kalkfjerner, for eksempel Asak kalkfjerner, som løser opp kalken slik at den kan skylles bort. Skyggefulle områder er spesielt utsatt for alge- og mosedannelse. Asak Grønske- og Algefjerner er et rengjøringsprodukt som effektivt fjerner dette. Kan også brukes på treverk.

Etterbehandling: Asak Coating er en overflatebehandling som tetter porene og forselger overflaten. Den har en fargeforsterkende effekt og er beregnet for etterbehandling av tidligere coatede heller i Asak hellekolleksjon. Asak Garden er en impregnering som er perfekt til bruk på ubehandlet (ny eller godt rengjort) belegningsstein og mur av betong.

Det er også viktig å passe på å ha nok fugesand i dekket til enhver tid. Det er spesielt viktig at man følger med og etterfyller ved behov det første året. Blir det for lite fugesand kan belegningssteinen få skader i form av kantavskalling og vann kan trenge ned i settelaget og føre til setningsskader.

Bruker man høytrykksvasker er det viktig at man bruker et lavt vanntrykk og at strålen holdes i en lav vinkel (max 30 grader). Pass også på at det er en stor avstand mellom munnstykke og stein, for hvis belegningssteinen blir spylt for hardt, blir overflaten ru og steinen mer mottagelig for smuss og urenheter. Ugress kommer vanligvis på steder med lite slitasje. Ugressproblemet begrenses ved at man har nok fugesand i fugene til enhver tid.

Se også...

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert