Hvor ofte bør du male huset?

Lurer du på hvor ofte du bør male huset? Her får du tips og råd om hvilke tegn du skal se etter.

En viktig del av det å ta vare på huset er å male huset utvendig når behovet melder seg. Dette inngår i et nødvendig vedlikehold av boligen som beskytter huset mot skader, for eksempel ved at vann trenger inn i treverket og som over tid kan utvikle seg til råte. I tillegg handler det også om det visuelle. Et nymalt hus fremstår som nyere og mer tidsriktig ut, nesten uansett arkitektur og farge.

Her er de tegnene du skal se etter

Hakk og skader

Er det hakk og skader i malingsfilmen bør dette utbedres så fort som mulig. Da forhindrer du at vann trekker inn i treverket og gir alvorlige skader.

Løse malingsflak og sprekker

Løse malingsflak og sprekker kan skade kledningen ved at vann trekker inn i treverket. Dette kan i ytterste konsekvens føre til store råteskader.

Farge som er falmet

Sol er fint, men den er også malingens verste fiende. UV-stråler fra solen sliter på malingsfilmen, noe som gjør at de mest solutsatte sidene på huset ofte trenger hyppigere vedlikehold enn skyggesiden. Hvis du oppdager skader i malingsfilmen kan dette være første tegn på at du bør utbedre skadene eller male huset på nytt.

Begroing av sopp og alger

Begroing av sopp og alger er et sikkert tegn på at husmalingen din trenger vedlikehold. Svertesopp danner misfarging på overflaten i form av sorte prikker eller et spindelvevlignende nettverk på malingsfilmen. Har du brukt en tradisjonell oljemaling, er denne mer utsatt for svertesopp enn moderne akrylprodukter som for eksempel Butinox Futura 16. Oppdager du begroing bør husveggene rengjøres grundig med Butinox Husvask og Kraftvask tynnet 1:20, deretter påføre Butinox Sopp- og Algefjerner.

Butinox

TIPS! Hvor tørr skal kledningen være før maling?

Etter vask eller perioder med fuktig vær er det viktig å vente til kledningen er tørr nok før du påfører maling. Sjekk relativ fuktighet i underlaget med en fuktindikator! Maler du på en overflate som ikke er tørr nok, risikerer du at malingen flasser, at det oppstår begroing under malingen, at du får sjenerende umalte striper etter at treverket har tørket og krympet, eller i verste fall at treverket begynner å råtne.

Det regnes for å være tørt nok når fuktigheten ved cirka 20 graders varme ligger på 16-17 prosent.

Noen utvalgte produkter

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert