Utvendig kledning

Hovedbilde: JOTUN 9938 Dempet sort

Utvendig kledning skal både beskytte bygget mot vær og vind i lang tid, samt gi bygget en flott fasade.

Med riktig overflatebehandling får man en kledning med lang levetid og lange vedlikeholdsintervaller. Velger du en fabrikkbehandlet kledning så får du kledning som står seg godt år etter år.

Utvendig kledning leveres i en lang rekke profiler og dimensjoner. Kledning i ulike profiler gir ulikt uttrykk, derfor har profilen på kledningen mye å si for hvordan huset ser ut, spesielt om den monteres stående eller liggende. Med en stående kledning oppfattes huset ofte høyere, med liggende oppfattes det bredere. Enkelte profiler kan monters både liggende og stående, mens andre kun kan monters liggende eller stående.

Rektangulær kledning, gjerne kalt tømmermannskledning har ingen profil og monteres som over- og underligger, til forskjell fra en profilert kledning som har en form for not og fjær.

Rektangulær kledning har en lang rekke bruksområder i tillegg til kun kledning, som f.eks. vindskier, omramminger, hjørnekasser mm.

Jotun

Rektangulær kledning med Jotun 9938 Dempet Sort

Tradisjonelt sett er kledning i gran mest benyttet, men utvalget er stort, slik at du kan velge mellom en rekke ulike treslag når du velger kledning.

Hvorfor velge en fasade i tre?

Fasader i tre er ikke bare estetisk pent å se på, det har også en rekke andre fordeler:

 • Det er bærekraftig og fornybart

 • Enkel montasje

 • Enkelt vedlikehold

Du kan endre utseende gjennom å beise eller male i andre farger (mulighetene avhenger av treslag). Ved valg av fabrikkbehandlet kledning så kan du få god beskyttelse mot sopp og råte.

Vår hovedleverandør G3 Gausdal Treindustrier tilbyr kledning i et omfattende utvalg av dimensjoner og profiler, samt at de i samarbeid med Jotun har et stort fokus på overflatebehandling av kledning av gran.

Det viktigste argumentet for å overflatebehandle utvendig kledning er for å beskytte mot vær og vind, mot sopp og algevekster og mot skitt og smuss. Det stadig mer fuktige klimaet stiller strengere krav til utvendig kledning, og kvaliteten i overflatebehandlingen har aldri vært viktigere.

I malingsfabrikken til G3 Gausdal treindustrier regner det aldri, ikke snør det heller, temperatur og luftfuktighet er 100% kontrollert. Alt måles og justeres slik at forholdene for overflatebehandling alltid er optimale. I tillegg måles fuktigheten i treverket, påføringsmengde og tørketid – alt for å få førsteklasses kledning til ditt byggeprosjekt. 

3G Gausdal Treindustrier

Tømmerfals kledning (ULTIMALT) med Jotun Trebitt 9061 Jernvitrol

Behandlingssystemer

Grunning – Bra

 • 3-sidig grunning i valgfri farge

 • Velg mellom grunning for dekkende eller transparente farger (maling eller beis)

 • Må viderebehandles første påfølgende malesesong

 • Ved montering må endeved, kuttflater og eventuelle skader behandles umiddelbart

Grunning + mellomstrøk – Bedre

 • 3-sidig grunning i valgfri farge

 • 3- sidig mellomstrøk i valgfri farge

 • Velg mellom alle dekkende og transparente farger (maling eller beis)

 • Må overmales innen 3 år

 • Ved montering må endeved, kuttflater og eventuelle skader behandles umiddelbart

ULTIMALT – Best

 • 4-sidig råtebeskyttelse

 • 3-sidig grunning i valgfri farge

 • 3- sidig mellomstrøk i valgfri farge

 • Velg mellom alle dekkende og transparente farger (maling eller beis)

 • Må overmales innen 5 år

 • Ved montering må endeved, kuttflater og eventuelle skader behandles umiddelbart

ULTIMALT utvendig kledning finnes i 18 ulike profiler:

3G Gausdal Treindustrier

Alle kledninger fra G3 Gausdal Treindustrier kan leveres ubehandlet om ønskelig.

Hvor ofte bør du vedlikeholde malt eller beiset kledning?

Perioden mellom hver gang du bør vedlikeholde kaller vi vedlikeholdsintervall. Hvor bygningen ligger geografisk og fysisk, samt utførelse/design har mest å si for variasjon i vedlikeholdsintervallene. Farge på kledning har også en vesentlig betydning. Beiset kledning har kortere intervaller enn malt kledning. Det er viktig å følge malingsleverandørers anbefalinger. Det er en fordel å ikke vente for lenge før første strøk med maling/beis påføres på byggeplass.

Hvorfor bør jeg beskytte endeved og kuppflater?

Dette gjøres for å minske fuktopptak. Endeved og kledningsbord nærmest bakken er mest utsatt for fuktopptak. Det er viktig at det er god nok avstand til bakkenivå. Skjøter av kledningsbord kan med fordel behandles før montering.

Når på året bør man male/beise huset?

Perioden mellom april og juli er beste periode. Da er treverket på sitt tørreste og duggproblemene er minst. Overflatebehandling sent på høsten vil ofte gi krympestriper og «liming» mellom kledningsbord som først sees neste vår. Treverket er mest fuktig på høsten.

Dekningstabell utvendig kledning

Bredde25 mm oml like bordFalset kledning
Rektangulær kledningDobbelfals Gran 19x123 Gammel type KL2
9813,712,5
12310,29,6
1488,27,7
1736,86,5
1985,85,6
2235,14,9

Tabellen angir hvor mange meter det går pr kvadratmeter utvendig kledning. Første kolonne er stående rektangulær kledning med 25 mm omlegg med lik bredde på alle bord

Se også...

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert