Bygg din egen platting

Foto: Shutterstock 2348548577

Skap ditt eget fristed: En steg-for-steg guide for å bygge den perfekte plattingen for avslapning og hyggelige sammenkomster.

Å bygge en platting gir deg ikke bare en praktisk utvidelse av uteområdet, men det kan også være en mulighet til å skape et personlig fristed for avslapning og underholdning. Enten du ønsker et sted å nyte rolige morgener med en kopp kaffe, arrangere utendørs sammenkomster med venner eller bare ønsker å forvandle hagens uttrykk, er bygging av en platting et flott prosjekt.

Foto: Shutterstock 774703183

Før du starter, er det viktig å planlegge prosjektet nøye for å sikre at resultatet oppfyller dine behov og forventninger. Bestem formålet med plattingen, om det er et grillområde, et utendørs spisested eller en avslapningssone. Basert på dette kan du deretter bestemme størrelsen på plattingen og velge materialer som passer til din personlige stil og budsjett.

Når planene er klare, er neste skritt å forberede området der plattingen skal plasseres. Dette inkluderer markering av området, fjerning av vegetasjon og riktig utgravning for å sikre en solid base. Etterpå kommer konstruksjonsfasen, der du legger ut og monterer rammen og plasserer ut fundamentblokker for støtte av plattingen.

Videre kan du vurdere å legge til rekkverk for ekstra sikkerhet, spesielt hvis plattingen er over bakkenivå. Det er også viktig å behandle treet med beskyttelse eller overflatebehandling for å forlenge plattingens levetid og opprettholde utseendet (når i prosessen dette skal gjøres avhenger av materialet som benyttes. Følg produsentens anbefalinger).

Husk at hver platting er unik, og tilpasninger kan være nødvendige basert på dine spesifikke behov og lokale bygningsforskrifter. Ved å følge grundig planlegging og riktig utførelse, kan du skape en platting som ikke bare beriker utendørsområdet ditt, men også gir deg en stolthet over ditt eget håndverk. Nedenfor følger en detaljert steg-for-steg guide for å hjelpe deg gjennom prosessen:

Steg 1: Planlegging

Formål og størrelse:

 • Avgjør bruksformålet med plattingen (f.eks. sitteplasser, grillområde).

 • Bestem størrelsen basert på formålet og tilgjengelig plass.

Materialvalg:

 • Velg materialer som passer for din stil og budsjett (trykkimpregnert tre, komposittmaterialer).

Sjekk lokale forskrifter:

 • Sjekk lokale bygningsforskrifter og skaff eventuelle nødvendige tillatelser.

Steg 2: Forberedelse

Marker området:

 • Bruk staker og snorer for å markere plattingens område.

Fjerning av vegetasjon:

 • Fjern gress og vegetasjon fra plattingens område.

Utgravning:

 • Grave ut området, niveller det, legg et lag med pukk for drenering og en fiberduk. Fiberduken hindrer at gresset slår rot og vokser igjennom plattingen. Vi anbefaler å legge et lag med pukk både over og under fiberduken. Det hjelper til med å holde fiberduken nede og gjør det enklere å få ting i vater etterpå.

Steg 3: Ramme

Rammeutlegg:

 • Legg ut rammen ved hjelp av trykkimpregnert trelast, følg målene fra planen.

 • Sjekk nivå:

  • Bruk et vater for å sikre jevnhet i rammen.

Foto: Shutterstock 160490966

Steg 4: Fundamenter

Fundamentblokker:

 • Plasser fundamentblokker under rammen for støtte.

 • Juster høyden nøye for å sikre en jevn overflate.

Steg 5: Gulvplanker

Legg gulvplanker:

 • Fest gulvplankene til rammen med skruer.

 • Bruk avstandsstykker for jevnt mellomrom.

Steg 6: Rekkverk (hvis nødvendig)

Rekkverksmontering:

 • Monter rekkverk for ekstra sikkerhet, spesielt for forhøyede terrasser.

Steg 7: Ferdigstilling

Inspeksjon:

 • Gå gjennom plattingen for å sikre at alt er sikkert og stabilt.

Tilbehør:

 • Legg til utemøbler, belysning eller annet tilbehør etter behov.

Steg 8: Overflatebehandling

Trebehandling:

 • Påfør trebeskyttelse eller annen overflatebehandling for å forlenge plattingens levetid (når i prosessen dette skal gjøres avhenger av materialet som benyttes. Følg produsentens anbefalinger).

Husk å bruke verneutstyr, følg produsentens anbefalinger for materialer, og sjekk med lokale myndigheter for bygningsforskrifter.

Med grundig planlegging og nøyaktig utførelse kan du bygge en funksjonell og estetisk tiltalende platting som beriker ditt utendørsområde.

Dette trenger du:

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert