Guide til riktig valg av terrasseskruer

Hvor mange skruer skal man bruke pr. kvadratmeter? Hvor lange skruer skal man velge? Hvilken kvalitet kreves i de ulike miljøene? Skal man velge skjult eller toppskrudd montering?

Det er mange faktorer som påvirker hvilken skrue man bør velge til sitt terrasseprosjekt. Foruten skruens utforming og overflatebehandling er det flere ulike monteringsmetoder. I tillegg til rent estetiske forskjeller har metodene også ulikt tidsforbruk og kostnad. Monteringsmetoden påvirkes også av type virke.

DET SKAL ALLTID VÆRE AVSTAND MELLOM TERRASSEBORDENE

I alle trekonstruksjoner oppstår det bevegelse/ekspansjon, avhengig av om det er varmt, kaldt, vått eller tørt. Det er derfor alltid viktig å ha avstand mellom hvert bord, uansett virkekvalitet.

TRYKKIMPREGNERT FURU

Avstand: 3-6 mm

Det vanligste virkevalget og også den type virke som påvirkes mest av våre nordiske værforhold. Trykkimpregneringen er tildels vannavvisende, men forhindrer råte, mugg og soppsporer.

TERMOFURU/VARMEBEHANDLET FURU OG LERK

Avstand: 2-6 mm

De mer eksklusive virketypene er ved levering tørrere sammenlignet med vanlig trykkimpregnert virke. Impregneringsmetodene gir en viss vannavvisende effekt, og materialene er mer formstabile, ettersom det sages ut nærmere kjernen på stammen. Bevegelsene kan derimot bli relativt store.

Terrassebord til ny terrasse eller en platting?

SKJULT ELLER TOPPSKRUDD MONTERING?

TOPPSKRUDD MONTERING

Den vanligste måten å montere terrassebord på, er å skru rett ned i bordene, såkalt toppskruing. Her får du en sikker og kostnadseffektiv montering. Hvis du bruker ESSDECK MAX, kan du være sikker på at du også får på plass bord med vridninger.

Essve

SKJULT MONTERING

De senere årene er det blitt populært med skjult montering, der skruen skrus inn i siden av bordet. Resultatet blir en veldig pen terrasse uten synlig innfesting. ESSVE har to ulike systemer; HDS og EDGEFAST. For deg som bygger flere terrasser i løpet av sesongen og vil spare tid, anbefaler vi det nye EDGEFAST-systemet. Her får du skjult montering på rekordtid! EDGEFAST egner seg best til mykere virke, for eksempel vanlig trykkimpregnert.

HDS - Hidden Decking System

Essve

Å bygge terrasse med HDS er å bygge uten synlige skruehoder, og når skruen monteres i siden av terrassebordet blir resultatet et terrassegulv uten fliser eller sprekker.

Et komplett HDS-system består av terrasseskruer, monteringsverktøy og bits.

EDGEFAST

Essve

Å bygge terrasse med spikerpistol er mer effektivt enn tradisjonell toppskrudd montering. Med EDGEFAST spikerpistol festes spikeren i siden på terrassebordet slik at monteringen blir skjult, uten fliser eller sprekker. Effektivt, pent og enkelt!

EDGEFAST er et system for håndverkere som bygger mange terrasser, hvor effektivitet og godt sluttresultat er høyt prioritert.

EDGEFAST skal benyttes til vanlig grønnimpregnert og Royalimpregnerte terrassebord. Maks dimensjon på terrassebordene er 28 mm x 120 mm.

SKRUETYPER

Hvilken skruetype du skal bruke til terrassen, er avhengig av flere faktorer, for eksempel miljø og konstruksjon. ESSVE har terrasseskruer med CorrSeal-overflatebehandling, rustfri A2 og syrefast A4

GOD: CORRSEAL

Herdet karbonstål, korrosjonsklasse C4. For å kunne tilby et billigere alternativ til rustfritt, har ESSVE utviklet overflatebehandlingen CorrSeal, som har samme korrosjonsklasse som rustfri A2.

BEDRE: RUSTFRI A2

Uherdet stål, korrosjonsklasse C4. Rustfritt stål er uherdet og tåler derfor bevegelser og korrosjon bedre. Rustfri A2 har korrosjonsklasse C4.

BEST: SYREFAST A4

Syrefast A4, korrosjonsklasse C5. Syrefast A4 har høyest korrosjonsklasse, og har den beste rustbeskyttelsen.

Essve

Velg riktig skruekvalitet

*Hvilken skruetype du skal bruke til terrassen, er avhengig av flere faktorer, for eksempel miljø og konstruksjon - CS-A2-A4.*

CSA2A4
Kyststrøk (nært saltvann)X
Nær innsjøer/ferskvannXX
Plassering nær brakkvannXX
BassengplattingX
Bruk av tinesaltXX
Store terrasserXX
Høye terrasserXX
Lave terrasser i ikke aggressive miljøer (ikke rett på bakken)XXX
Terrasser på bakkenXX
Eksklusive tresorterX
Rekkverk og trapperXX

Dette er kun anbefalinger. Dersom du er usikker anbefaler vi alltid A4.

Tabell over forbruk og skruelengde

• Velg skrulengde etter tykkelsen på terrassevirket. • Feil skruelengde kan gi utfordringer med skruens klemkraft, slik at terrassebordet ikke presses helt ned til bjelkelaget. • Merk at skruelengdene i tabellene bare er veiledende. • Følg alltid anbefalingene fra virkesleverandøren.

CLASSIC OG ESSDECK MAX

TerrassevirkeSkruelengdeSkrue/m²
21x95 mm42 mm58 stk c/c 40
28x120 mm55 mm32 stk c/c 60
28x145 mm55 mm28 stk c/c 60
34x145 mm70 mm28 stk c/c 60

HDS

TerrassevirkeSkruelengdeSkrue/m²
21x95 mm50 mm58 stk c/c 40
28x120 mm60 mm32 stk c/c 60
28x145 mm60 mm28 stk c/c 60

*Feil skruelengde kan gi utfordringer med skruens klemkraft, slik at terrassebordet ikke presses helt ned til bjelkelaget.*

EDGEFAST

TerrassevirkeSpikerlengdeSpiker/m²
21x95 mm57 mm58 stk c/c 40
28x120 mm57 mm32 stk c/c 40

Vi anbefaler Edgefast til terrassebord som er maks. 28 mm tykke. For tykkere virke en dette anbefales ikke EDGEFAST.

Essve

ESSBOX – orden og system i festemidlene!

ESSBOX er et smart oppbevaringssystem hvor du har alle festemidlene samlet på ett sted. Systemet består av to solide kofferter, Mini og Original, og resirkulerbare plastbokser i ulike størrelser. Både koffertene og boksnee tåler stor slitasje og røff behandling. ESSBOX gir deg orden og oversikt, og innholdet velger du selv. ESSBOX forenkler og effektiviserer arbeidsdagen.

Essve

Trenger du inspirasjon til uterommet? Gausdal Landhandleri hjelper deg med tips og inspirasjon til din uteplass.