Guide til riktig valg av terrasseskruer

Hvilken kvalitet kreves i de ulike miljøene? Skal man velge skjult eller toppskrudd montering? Hvor lange skruer skal man velge? Hvor mange skruer skal man bruke pr. kvadratmeter?

Det er mange faktorer som påvirker hvilken skrue man bør velge til sitt terrasseprosjekt. Foruten skruens utforming og overflatebehandling er det flere ulike monteringsmetoder. I tillegg til rent estetiske forskjeller har metodene også ulikt tidsforbruk og kostnad. Monteringsmetoden påvirkes også av type virke.

Skjult eller toppskrudd montering?

TOPPSKRUDD MONTERING

Den vanligste måten å montere terrassebord på, er å skru rett ned i bordene, såkalt toppskruing. Her får du en sikker og kostnadseffektiv montering. Hvis du bruker ESSDECK MAX, kan du være sikker på at du også får på plass bord med vridninger.

Terrasseskrue ESSDECK MAX

ESSDECK MAX er en terrasseskrue som er spesielt utviklet for å møte proffenes krav når de bygger terrasser. Skruen har høy klemkraft som gjør det enkelt å sette vridde terrassebord på plass, og den gir et pent sluttresultat uten fliser. I tillegg takler den utfordringene ved bygging av store terrasser med ulike høyder, trapper og spileverk. ESSDECK MAX er sterk nok til å håndtere bevegelsene som oppstår i disse store konstruksjonene. ESSDECK MAX terrasseskruen er utviklet i samarbeid med tømrere, og resultatet er en terrasseskrue som med sin utforming gjør jobben raskere og bedre.

  1. Lite hode gir pent resultat: Det lille hodet med riller under gir en pen sluttfinish uten fliser.

  2. Høy klemkraft skrur vridde terrassebord enkelt på plass: Tykkelsen på skruen og ulik gjengestigning gir økt klemkraft. Dette forenkler montering av kuvede terrassebord.

  3. Spissens fresespor gjør at du kan skru nære kanten uten at terrassebordet sprekker: Risikoen for sprekker i terrassebordet reduseres betraktelig.

  4. Oppgradert stålkvalitet: ESSDECK MAX har samme stålkvalitet som konstruksjonsskruene våre. Det betyr at den er ekstra sterk og tåler bevegelser i terrassekonstruksjonen godt.

Tor-Mortens favoritt-terrasseskrue

«Terrasseskruen Essdeck Max er den beste skruen jeg har vært borti. Bitsen griper lett og skruen entrer lett i treverket uten å flise det opp.

Det er noe helt annet å montere terrrassebord med Essdeck Max sammenlignet med andre skruer. Hemmeligheten er de doble gjengene. Det gir ekstra stor klemkraft når det øverste gjengesettet trekker terrassebordet godt ned mot svilla. Særlig god effekt har skruene der terrassebordene er litt vridd.

Er du opptatt av estetikk og et pent resultat uten å velge skjult innfesting, er Essdeck Max det perfekte valget.»

Lillegrinden | Essve

Tor-Morten Odden - Lillegrinden bruker ESSDECK MAX terrasseskrue

SKJULT MONTERING

De senere årene er det blitt populært med skjult montering, der skruen skrus inn i siden av bordet. Resultatet blir en veldig pen terrasse uten synlig innfesting. ESSVE har HDS.

HDS - Hidden Decking System

Essve

Velger du å feste terrassebord med skjulte skruer, monterer du skruene i siden på bordene med et spesialverktøy. Du unngår at treverket sprekker og fliser seg opp, og terrassen får en helt glatt og jevn overflate. Da kan barn og voksne gå barbeint hele sommeren uten en eneste flis i foten.

Rask montering

Med HDS slipper du å lage klosser for å ha i mellom terrassebordene. HDS-verktøyet sørger for riktig avstand, og du kan velge mellom 2,5 mm og 5 mm avstandsskiver etter hva terrassebordprodusenten anbefaler.

Du slipper også å måle opp med vinkel for de skruene som ellers skulle vært på toppen av terrassebordet. Når du har blitt vant til å bruke HDS-verktøyet, går det veldig mye kjappere å skru.

Et komplett HDS-system består av terrasseskruer, monteringsverktøy og bits.

Det skal alltid være avstand mellom terrassebordene

I alle trekonstruksjoner oppstår det bevegelse/ekspansjon, avhengig av om det er varmt, kaldt, vått eller tørt. Det er derfor alltid viktig å ha avstand mellom hvert bord, uansett virkekvalitet.

TRYKKIMPREGNERT FURU

Avstand: 3-6 mm

Det vanligste virkevalget og også den type virke som påvirkes mest av våre nordiske værforhold. Trykkimpregneringen er tildels vannavvisende, men forhindrer råte, mugg og soppsporer.

TERMOFURU/VARMEBEHANDLET FURU OG LERK

Avstand: 2-6 mm

De mer eksklusive virketypene er ved levering tørrere sammenlignet med vanlig trykkimpregnert virke. Impregneringsmetodene gir en viss vannavvisende effekt, og materialene er mer formstabile, ettersom det sages ut nærmere kjernen på stammen. Bevegelsene kan derimot bli relativt store.

Terrassebord til ny terrasse eller en platting?

Ulike typer terrasseskruer

En terrasseskrue er ikke «bare» en vanlig skrue. For å sikre at terrassen du bygger holder lengst mulig, må du velge riktig skruetype. Vi anbefaler rustfrie eller syrefaste skruer for det norske klimaet. Disse skruene ruster ikke og tåler samtidig bevegelsene som oppstår i terrassekonstruksjonen. Treverk reagerer på værforholdene og kan svelle og krympe avhengig av nedbør og varme.

Valg av skruetype avhenger av flere faktorer, som klimaet der terrassen skal bygges, størrelsen på terrassen og materialet som brukes til terrassebordene.

Syrefast terrasseskrue er alltid et trygt valg

Syrefaste terrasseskruer har høyest mulig rustbeskyttelse og kan brukes uansett størrelse på terrassen og klima. Hvis du bygger terrassen i nærheten av saltvann eller klor, må du bruke syrefaste skruer for å unngå rust hvis de kommer i kontakt med salt.

Disse terrasseskruene tåler belastningen som oppstår i både små og store terrassekonstruksjoner uten å knekke.

Når er det best å bruke syrefaste terrasseskruer?

Vi anbefaler generelt å bruke A4 syrefaste skruer ved utendørs bygging, spesielt ved terrassebygging. Disse skruene er de mest solide og tåler best de påkjenningene som kan oppstå i det norske klimaet.

Vi anbefaler spesielt å bruke syrefaste skruer når du bygger terrasse:

  • i kystområder eller på fjellet

  • med boblebad eller basseng

  • av eksklusive tresorter

Dette er tilfeller der både treet og skruene blir utsatt for ekstreme påkjenninger som syrefaste skruer tåler best.

Essve

Terrassetips: Syrefast ved sjøen - Terrasseskrue ESSDECK MAX - Proffens favorittskrue

Skal du bygge terrasse med boblebad eller basseng?

Klorvann kan være skadelig for skruer og kan føre til rask rustdannelse. Vi anbefaler uansett størrelsen på terrassen å bruke A4 syrefaste skruer til platting som vil være utsatt for vann tilsatt klor.

Skal du bygge terrasse nær kysten?

Klimaet i kystområder er aggressivt, og terrassen blir utsatt for mye salt og fuktighet. Rust vil oppstå raskt i slike miljøer, og det kan bli store bevegelser i trekonstruksjonen. Vi anbefaler derfor kun A4 syrefaste skruer i kystnære områder.

Når kan jeg bruke rustfri terrasseskrue?

Terrasseskruer i A2 rustfri kvalitet har mange av de samme egenskapene som syrefaste skruer, men de er ikke like motstandsdyktige mot rustangrep.

Likevel er det områder og situasjoner der rustfrie terrasseskruer vil fungere godt, som for eksempel til:

  • terrasser og balkonger i miljøer med lite saltinnhold

  • rekkverk og trapper

  • terrasser i innlandsklima

A2 rustfrie skruer kan brukes når plattingen skal bygges mer enn 1 km fra kysten. Det er viktig å huske på at luftbåret saltvann kan bevege seg langt når det blåser god pålandsvind.

Essve

Velg riktig skruekvalitet

Hvilken skruetype du skal bruke til terrassen, er avhengig av flere faktorer, for eksempel miljø og konstruksjon - CS-A2-A4.

CSA2A4
Kyststrøk (nært saltvann)X
Nær innsjøer/ferskvannXX
Plassering nær brakkvannXX
BassengplattingX
Bruk av tinesaltXX
Store terrasserXX
Høye terrasserXX
Lave terrasser i ikke aggressive miljøer (ikke rett på bakken)XXX
Terrasser på bakkenXX
Eksklusive tresorterX
Rekkverk og trapperXX

Dette er kun anbefalinger. Dersom du er usikker anbefaler vi alltid A4.

Tabell over forbruk og skruelengde

• Velg skrulengde etter tykkelsen på terrassevirket. • Feil skruelengde kan gi utfordringer med skruens klemkraft, slik at terrassebordet ikke presses helt ned til bjelkelaget. • Merk at skruelengdene i tabellene bare er veiledende. • Følg alltid anbefalingene fra virkesleverandøren.

CLASSIC OG ESSDECK MAX

TerrassevirkeSkruelengdeSkrue/m²
21x95 mm42 mm58 stk c/c 40
28x120 mm55 mm32 stk c/c 60
28x145 mm55 mm28 stk c/c 60
34x145 mm70 mm28 stk c/c 60

HDS

TerrassevirkeSkruelengdeSkrue/m²
21x95 mm50 mm58 stk c/c 40
28x120 mm60 mm32 stk c/c 60
28x145 mm60 mm28 stk c/c 60

Feil skruelengde kan gi utfordringer med skruens klemkraft, slik at terrassebordet ikke presses helt ned til bjelkelaget.

Essve

ESSBOX – orden og system i festemidlene!

ESSBOX er et smart oppbevaringssystem hvor du har alle festemidlene samlet på ett sted. Systemet består av to solide kofferter, Mini og Original, og resirkulerbare plastbokser i ulike størrelser. Både koffertene og boksnee tåler stor slitasje og røff behandling. ESSBOX gir deg orden og oversikt, og innholdet velger du selv. ESSBOX forenkler og effektiviserer arbeidsdagen.

Essve

Trenger du inspirasjon til uterommet? Gausdal Landhandleri hjelper deg med tips og inspirasjon til din uteplass.

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert