8 råd til deg som skal kjøpe ny peisovn

Hva bør jeg tenke når jeg skal ha ny peis? Du skal tross alt velge et produkt du skal leve med lenge, den skal passe til interiøret, den skal varme godt, og det bør bygningsmessig være mulig at den plasseres der du ønsker.

1. ER HENSIKTEN MED PEISEN OPPVARMING, ELLER AT DEN SKAL PASSE TIL INTERIØRET?

Designet på peisen er en viktig faktor for mange når man skal gå til innkjøp av ny peis eller ny ovn. Men det som kanskje er aller viktigst er selve jobben peisen skal gjøre; som er å gi varme. Og hva er det du bør tenke på her? Jo, det er hvor mye varme du trenger.

Er hjemmet ditt godt isolert har du et varmebehov på ca. 60- 70 watt per kvadratmeter, men dette kan endres av blant annet type isolasjon, antall vinduer og takhøyde.

Eksempel: Er hjemmet ditt på 100 kvadratmeter vil en peis med 5 kW være nok til å varme det opp.

Det vil derfor være lurt å først finne ut hva varmebehovet ditt er, og deretter se på utvalget av design. Da vil du sitte igjen med en peis som gir deg det du ønsker, i både funksjon og utseendet.

2. HVOR STOR PEIS BØR JEG HA?

For at man skal få en positiv opplevelse med et ildsted er det veldig viktig at størrelsen er tilpasset boareal og behov for varme. Er peisen for stor vil man konstant fyre på for lav effekt, og ende opp med sot på glass og i skorsteinen. En for liten ovn vil bli overbelastet og få en redusert levetid.

3. HVOR BØR JEG PLASSERE DEN NYE PEISEN?

Selve plasseringen av peisen har mye å si for hvor god utnyttelse du får av varmen. Velger du for eksempel å plassere en vedovn på kjøkkenet for kosens skyld, gir ikke dette nødvendigvis den beste varmeutnyttelsen som hvis den står plassert mer sentralt i huset. Dette har selvfølgelig mye å si for hvordan planløsningen er i hjemmet ditt.

Et godt tips før du går til varehuset vil derfor være å tegne opp en skisse av rommet med pipe, brannmur og plassering av møbler. I tillegg er det lurt å ha med bilder av hvordan det ser ut.

4. HUSK AT OGSÅ PIPEN MÅ SJEKKES!

Visste du at de fleste problemer med ildsteder stammer fra en feil dimensjonert, eller dårlig fungerende skorstein? For at et ildsted skal fungere optimalt bør det kobles på en skorstein med en innvendig diameter større enn røykavgangen på ildstedet. Har du et pipeløp som er gammelt eller slitt kan det være at det trengs piperehabilitering, som da forhindrer dårlig trekk og pipebrann.

5. TYPE BOLIG KAN HA NOE Å SI OM PEISENS FUNKSJON

Noe annet som er viktig å tenke på når man planlegger innkjøp av en ny peis, er hva slags type hus du bor i. Gamle, trekkfulle hus, med dårlig isolasjon, trenger vesentlig mer varme enn boliger med god isolering og tre-lags vindusglass. Hvor stort varmetapet er i akkurat din bolig vet du nok best selv, men om du bor i et lavenergihus eller nyere, er det viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav varme.

6. KAN JEG MONTERE PEISEN SELV?

I Norge har du lov til å montere en peis eller vedovn selv, men du må kunne dokumentere at peisen er montert i henhold til peisens spesifikasjoner og du bør selv ha faglig kunnskap. Du kan også velge å sette bort hele monteringen, spør oss om hjelp til montering.

Les mer om Ferdig Montert og se priser

7. MÅ JEG FORSTERKE GULVET?

De fleste av Jøtuls ovner og peiser kan monteres uten at du behøver å forsterke gulvet, men for sikkerhets skyld bør du gjøre en beregning. I følge Norsk standard får du belaste hver kvadratmeter med 150 kg. Vekten på et ildsted skal fordeles på arealet som dekkes av ildstedets grunnareal, pluss 0,6 meter i hver retning.

Eksempel: Vekten av et ildsted med et grunnareal på 0,5 x 0,5 meter fordeles utover en flate på (0,6+0,5+0,6) m x (0,6+0,5+0,6) m = 2.89 kvm. En peis med grunnareal på 0,5 x 0,5 meter kan altså, fritt plassert på et gulv, veie opp til 433 kg. (2,89 m2 x 150 kg/ m2).

Ofte står ildstedene inn mot en vegg og vektberegningsarealet reduseres noe.

8. MED TANKE PÅ MILJØET - UTSKIFTING AV GAMMEL PEISOVN GIR DEG STØTTE FRA KOMMUNEN

Visste du også at du kan få støtte fra kommunen til en ny rentbrennende ovn? Gamle vedovner avgir nemlig mer svevestøv og partikler enn biltrafikk, og flere kommuner tilbyr derfor støtteordninger slik at du kan bytte ut din gamle peisovn med en ny. Hvor mye du kan få i støtte avhenger av hvilken kommune du bor i. På energitilskudd.no finner du en oversikt over flere støtteordninger for energisparende tiltak. Kontakt kommunen din om spørsmål rundt hvor mye du kan få i støtte.

Les også artiklene Nytt ildsted? Finn din egen stil og Plasser peisen hvor du vil med stålpipe


Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert