Hvordan ta mål av vindu før vindusbytte

Foto: Frekhaug

Har du planer om å bytte vindu? Usikker på hvordan du skal ta riktige mål? Mange vegrer seg for å ta mål selv, og tenker at dette er en jobb forbeholdt proffene, men det trenger ikke å være sånn. Vi har satt opp noen enkle tips for hvordan dette gjøres.

Vinduene kan måles på to ulike måter. Enten måler du fra innsiden eller fra utsiden. Uansett hva du velger er måten det utføres på ganske lik. De aller fleste vindusleverandørene oppgir målene som bredde x høyde, men dette kan det være lurt å dobbeltsjekke. Sørg for å ha kontroll på hvilke mål som er bredde og hvilke som er høyde. Da unngår man feil når det skal legges inn en bestilling.

Fra innsiden:

  1. Hvis du har mulighet, fjern listverk og isolasjon for å få nøyaktige mål. Er dette vanskelig å få til kan du ta mål mellom foringene og legge til 19 mm på hver side. Dette er fordi de fleste foringer måler mellom 18 og 20 mm, så da vil man komme nærme nok.

  2. Etter at du har fjernet listverk måler du vinduet fra ytterkant av karm til ytterkant av karm (utvendige karmmål).

  3. Noter målene med bredde først, så høyde.

Husk! Hvis vinduet du skal bytte ut er gammelt, kan det være lurt å måle bredde/høyde på flere plasser for å sikre at målene blir riktig.

Om du har et hull i veggen uten vindu, starter du med å måle hullmålet for deretter å finne det utvendige karmmålet.

Dette gjøres på følgene måte:

  • Mål hullet i veggen, med bredde og høyde. Her kan det også være lurt å måle flere steder for å sikre riktige mål.

  • Når du har gjort det har du hullmålet. For å finne karmmål, altså størrelsen på vinduet som skal tette hullet, må du trekke fra ca 2,5 cm.

Eksempel: 

Hullmål 122,5 x 122,5 cm = utvendig karmmål 120×120 cm

(Vi trekker fra 2,5 cm for å lage plass til isolering og justering). 

Fra utsiden: 

Hvis du har vinduer hvor det er enklere å komme til fra utsiden tar du av utvendig listverk mellom vinduet og veggen, og måler største bredde og høyde. Da får du vinduets karmmål.

Tips! Skal du bytte flere vinduer anbefaler vi alltid å måle alle vinduene. De kan ofte ha ulik bredde og høyde selvom de ser tilnærmet lik ut!

Lyssand-Frekhaug (2018)

Visste du at...

... vinduer som er mer enn 20 år gamle slipper ut ca. 2,5 ganger mer varme enn nye vinduer? Mange lar være å bytte ut gamle vinduer for å spare penger, men det kan vise seg å bli dyrt. Vinduene kan stå for opptil 40% av varmetapet i en bolig.

Les mer om smarte sparetiltak >

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert