Bålpanne og tilbehør

Espegard Bålpanne bringer bålet nærmere hverdagen. Den passer like godt på fjellet som ved sjøen og i hagen. Dette er det klassiske ildstedet til alle med lidenskap for bål og kan brukes gjennom hele året.

Naturen er i stadig forandring og alle fire årstider har sin egen sjarm. Med ei bålpanne legger vi til rette for mer bålkos i hverdagen, gode opplevelser og trivelige samtaler rundt varmende flammer – gjennom hele året. Maten smaker også enda bedre og stemningen blir enda litt hyggeligere når man samles rundt varmende flammer i det fri.

Espegard

Espegard bålpanne gir gode og hyggelige opplevelser gjennom hele året.

Innholdsfortegnelse:

BRUK OG VEDLIKEHOLD

Kilde: Espegard

1. Bruk

Hvilken ved bruker du til bål?

I bålpanna kan du fyre med all slags ved. Vi anbefaler likevel å unngå ved som gnistrer mye, slik som gran og osp. Veden må være skikkelig tørr. Dette finner du ut ved å slå to kubber mot hverandre. Det skal gi en skarp klang. Samtidig er det lurt å fyre med småkløyvd ved. Da får du gode flammer med lite røyk. Tykkere kubber har lettere for å ulme. Skal du lage mat kan du også bruke grillkull/-briketter.

Espegard

Kaffekos med Espegard kaffekjele

Bål med lite røyk

Noen elsker duften av bålrøyk, andre klarer den ikke. Uansett må man regne med litt lukt. Men det finnes gode tips som gir minimalt med røyk. Her er våre beste stalltips til å få et så røykfritt bål som mulig:

Bruk TØRR ved. Våt ved ulmer og gir masse røyk. Det samme gjelder fersk ved. Bruk SMÅKLØYVD ved. Det tar lengre tid å få skikkelige flammer i grove vedkubber. Legg på ved JEVNLIG. Ikke vent til det er lite glør. Da tar det lengre tid å få flammer igjen. Hvordan vet jeg at veden er tørr?

Med en fuktighetsmåler kan man måle fuktinnholdet i veden. De færreste har likevel en slik for hånden. Det finnes imidlertid to enkle tips til hvordan man sjekker om veden er tørr:

SLÅ TO OG TO KUBBER MOT HVERANDRE. En skarp klang = «jeg brenner godt». En stump klang = «jeg brenner smått».

BOBLETESTEN. Ta litt Zalo eller annet oppvaskmiddel i den ene enden av kubben. Blås i den motsatte enden. Her vil eventuelt vann i kubben reagere med såpen. Får du et lite skumbad i andre enden bør du finne deg en annen kubbe. Ingen bobler betyr at den er tørr og brenner så godt som bare det.

2. Tips og råd!

 • Fyr riktig! Bruk tørr, småkløyvd ved. Da får du god varme og lite røyk.

 • Bjørkeved brenner rolig og er perfekt for bål. Gran og osp bør du styre unna.

 • Et par tennbriketter gjør opptenningen enkel.

 • Ikke bygg bålet for høyt. Ingen vil brenne seg på beina, selv ikke en bålpanne.

 • Fyr sikkert! Les gjerne vår artikkel om trygge bål!

Kreativ matlaging ute

Å lage mat på bål er både morsomt, godt og lærerikt. Mat over bål rører ved noe av urinstinktet i oss mennesker. Mulighetene er mange og det er nesten bare kreativiteten som kan begrense oss.

Espegard

Toast laget med Espegard toastjern

Riktig varme

For å få mest glede av matlagingen er det smart å fyre riktig. Aller viktigst er det å bruke tørr, småkløyvd ved. Da slipper den som griller å hive etter pusten og publikum rundt å gni seg i øynene. Dessuten gir det mer stabil varmeeffekt, som er viktig når man lager mat.

Venting kan være veldig kjedelig. Når magen knurrer «jeg må ha mat» er det lett å slenge pølsene på et bål i full fyr. Nå er de færreste av oss er særlig glad i svartsvidde pølser. Derfor anbefaler vi heller å ta en ventepølse mens bålet forvandles til masse glør. Underveis mater du bålet med en småpinne i ny og ne. Så skal det sies at terskelen er lavere når man kokkelerer ute. Litt svimerker her og der tåles. Etterhvert vil du også opparbeide deg erfaring på hva som fungerer best.

Varmen kan altså justeres av hvor mye brensel som legges på. Men også ved å flytte opp og ned på grillrist og opphengskjettingen. Grillristen er nemlig en viktig støttespiller når du lager mat ute. Mange av tilbehørsproduktene legges oppå denne under kokkeleringen. Opphengskjettingen sørger også for at alt henger der det skal, over bålet.

TIPS for matlaging over bål!

 • Lag mat når det er glør eller små flammer. Da blir maten mindre svidd.

 • Legg på småved av og til.

 • Ta deg god tid og kos deg ute i frisk luft!

Etter bruk

Det er viktig at bålpanna blir slukket skikkelig. La bålet brenne ut og avkjøle seg. Det er viktig at du er sikker på at det er helt slukket og trygt før du forlater bålet. Eventuell aske tar du over i en askebøtte (tilbehør). Etterpå kan du gjerne putte på et bålpannelokk (tilbehør) som beskytter panna godt. Grillristen kan du rengjøre med såpe og vann.

3. Vedlikehold

Bålpanna kan brukes året rundt og krever ikke mye stell. Gryta er i prinsippet vedlikeholdsfri så lenge du passer på å ikke skade emaljen. Harde slag og skarpe gjenstander kan skade emaljen. Skulle du oppdage noen rustflekker på stativet eller deler kan du smøre på et tynt lag med Bålpanneolje (tilbehør). Når bålpanna ikke er i bruk på en stund finnes det et bålpannelokk (tilbehør) samt et slitesterkt bålpannetrekk (tilbehør) som beskytter mot vær og vind. Ønsker du å lagre den innendørs hektes gryta av. Stativet kan enkelt klappes sammen.

Tips!

 • Husk å tømme glosamleren av og til så det ikke «flyter over».

 • Et bålpannelokk og -trekk kan være greit å ha når bålpanna ikke er i bruk.

 • Smør eventuelle rustflekker på stativet, kjetting og braketter med Espegard Bålpanneolje

 • Grillristen kan skrapes med en grillskrape og vaskes med såpe og vann.

Oppgrader bålpannen din til et rentbrennende ildsted

Ønsker du alle fordelene ved en rentbrennende bålpanne, uten å måtte bytte ut din gamle, eller kjøpe en ny i tillegg? Vi har gode løsninger både for deg, lommeboka og miljøet! Les mer om hvordan du kan oppgradere bålpannen din til et rentbrennende ildsted >

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert