Velg riktig skrue

Skal du gjøre en montering er det viktig å benytte riktige skruer. Det første du bør tenke på når du skal montere noe er hva du skal skru fast. Er det f.eks. gips, OSB, MDF, tre eller spon du skal montere eller er det stenderverk/konstruksjonsvirke. Skal du skru inne eller ute, eller i områder med værhardt klima? Alt dette har betydning for hvilken overflatebehandling eller stålkvalitet du må velge.

Skal du skru innendørs er det blankforsinkede skruer som gjelder. For montasjer utendørs finnes det corrseal, rustfritt og syrefast. For å være sikker på at din konstruksjon tåler bevegelser i trevirket og ikke ruster anbefaler vi rustfrie eller syrefaste skruer. Trevirkeleverandørene har en anbefaling i sine anvisninger og det oppfordres til å følge disse.

Når det gjelder lengden på skruen er det en tommelfingerregel som sier at skruen skal være dobbelt så lang som tykkelsen på det du skal feste. Det sikrer et godt og varig forankring mot bakenforliggende lekt/stenderverk. Skal du montere i stål skal skruen kun gå 3-4 omdreininger inn i stålet.

Skruer for feste i gips

Skal du henge opp noe i gips må du først finne ut om det er enkle eller doble plater du skal feste noe i. Tykkelsen på gipsplatene har noe å si for hvor lange skruene må være for å skape et godt feste i gipsplaten.

Deretter må du vite den endelige tyngden på det du skal feste. En knaggrekke veier ikke så mye i seg selv, men når du henger opp jakker og kåper veier den vesentlig mer.

Skal du for eksempel henge opp en TV på en brakett er det viktig å tenke på at den kommer litt ut fra veggen. En huskeregel her er «kraft x arm». Når vekten flyttes ut fra veggen belastes veggen mer.

Det er flere ulike løsninger for oppheng i gips. Lette bilder kan henges opp ved bruk av en Universalplugg, Driva eller Arrow Anchor. Den siste lager veldig små merker i gipsplata.

Skal du henge opp noe som er tyngre kan man bruke Duck Foot eller et plateanker. For plateankeret anbefaler vi sterkt at man fester dette med en montasjetang. Da er man sikker på at «vingene» slås ut på riktig måte på baksiden av gipsplata.

Er du fortsatt usikker finnes det i dag skikkelig skruefaste gipsplater på det norske markedet. Disse tåler høyere belastninger enn en standard gipsplate. Kanskje bør man benytte disse der man vet at kjøkkenet skal opp eller der flatskjermen skal sitte.

Skruer og ankermasse for feste i betong og lettbetong(Leca)

For valg av festemiddel i betong og lettbetong gjelder de samme innledende spørsmålene vi brukte for skruer, men vi må tillegge et par ekstra spørsmål. Skal du feste i lettbetong eller betong er det viktig å ta hensyn til kantavstand, innbyrdes avstand mellom festepunktene og tykkelsen på det du skal feste noe til (betongtykkelsen). Dette er spesielt viktig når du benytter ekspanderende festemidler som for eksempel ekspansjonsbolter, ekspresspiker og kraftigere plugger, samt betongskruer og lettbetongskruer.

Kommer du bort i situasjoner der du har behov for å benytte kjemisk innfesting, har vi flere ulike varianter av ankermasser. Disse kan benyttes i alle steinmaterialer, og er enkelt å bruke. Fremgangsmåten vises på patronen eller du kan lese mer her: https://www.essve.com/no/essve-guider/innfesting/kjemisk-innfesting/

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert