Torvtak

Gammel tradisjon tilsier bruk av never som underlag for torv. Men never er vanskelig å få tak i, og det er få som behersker den tidkrevende leggeteknikken. Platon Xtra kan erstatte neveren og forenkle leggeprosessen og gir dagens torvtak bedre funksjon og lengre levetid.

Platon Xtra benyttes til fuktsikring, drenering og beskyttelse av membran på torvtak (brukes også til fuktsikring av yttervegger mot terreng).

NORSK TRADISJON OG BYGGESKIKK: Tak har vært tekket med torv på bjørkenever siden forhistorisk tid. I mange norske bygder ble de fleste tak tekket med torv til langt inn på 1800-tallet. Torvens primære oppgave var å holde flere lag med neveren på plass slik at denne dannet et tett sjikt. Vanligvis ble det lagt 4-6 lag med never, men om man var opptatt av at det skulle holde riktig lenge ble det brukt opptil 16 lag.

To-trinns fuktsikring – 50 års garanti*

Første sjikt er et diffusjonstett takbelegg. Isola anbefaler Isola Isokraft, som er et kraftig asfaltbasert underlagsbelegg med selvklebende skjøter. Neste trinn er Platon Xtra. Knasteplaten fuktsikrer samtidig som den beskytter og forlenger levetiden til takbelegget.

*Produktgarantien gjelder Platon Xtra.

Oppbygning:

Isola

  1. Isola Isokraft: Som første sjikt er den enkleste og mest brukte løsningen å legge Isola Isokraft. Denne kan brukes ned til 6° takfall. Isokraft festes med pappstift i sikksakk hver 5-6 cm i øvrekant (klebefelt).

  2. Platon Xtra: Legges som andre sjikt for å beskytte, fuktsikre og drenere. To-trinns sikring gir en ekstra dimensjon av sikkerhet og det best mulige underlaget for torven.

  3. Torvlag: Nittedals taktorv er pakket i nettingsekker på ca. 40 x 75 cm. Med en tilstrekkelig torvtak-tykkelse på 15-16 cm. Sekkene veier 15-20 kg. Flyter ikke bort ved oppvanning. Rikelig med luft og næring til planterøtter for rask vekst. Blåser ikke bort. Såes direkte på sekken.

Effektivt tilbehør: Platon Skorsteinsmansjett med dobbel flens, Torvtakkrok, Platon Spiker med brikke for torvtak, Platon Torvtaksbrikker og Platon Fugemasse.

Har du større byggeprosjekt på gang? Gausdal Landhandleri hjelper deg med gode råd til ditt byggeprosjekt.