Lekter, sløyfer og rekker

Det vi i byggevarebransjen omtaler som lekter, sløyfer og rekker er flytende, og begrepene brukes om hverandre.

Per definisjon er lekter litt tynnere enn rekker, men lekter blir som oftest brukt for å omtale alt som brukes til å bygge opp ikke-bærende konstruksjoner.

Lekter og rekker har i hovedsak rektangulært tverrsnitt og brukes blant annet som anlegg for takstein, utvendig kledning og panel.

Lekter og rekker for takstein og takplater

Når man skal legge takstein på et tak brukes to forskjellige typer lekter. Den ene typen kalles sløyfer, de legges i takets fallretning. Disse skaper lufting under taksteinene, og tykkelsen på dem varierer med fallet på taket. Som bæring til taksteinene legges lekter på tvers av takets fallretning. Dimensjonen du skal bruke varierer, så her må du alltid sjekke monteringsanvisningen til produsenten av taksteinen.

Isola

Sløyfer (i takets fallretning) og lekter (på tvers av takets fallretning). Isola Tyvek undertak.

Lekter for vegg

Hvis du skal lekte ut en vegg så er det viktig å tenke på hvilken type utvendig kledning du skal ha utenpå. Skal du bruke en stående kledning så skal lektene monteres horisontalt, og er kledningen liggende så skal lektene monteres vertikalt. 

Lekter og rekker for store og små prosjekter

Lekter og rekker kan brukes til mange store og små prosjekter, om du f.eks. skal bygge deg en liten benk, utekjøkken så er de perfekte som utgangspunkt for konstruksjonen.

Skal du i gang med et prosjekt inne så skal du bruke ubehandlede materialer av gran, hvis du har et utendørsprosjekt så bruker du impregnerte materialer av furu eller andre treslag beregnet for utebruk. 

Skal du bygge en enkel skillevegg innendørs så anbefaler vi at du bruker lekter som passer isolasjonstykkelsen. Det er ikke alltid krav om at en enkel skillevegg skal isoleres, men det vil redusere støy mellom rommene, og eventuelt hemme et branntilløp.

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert