Våre beste malingstips - for et personlig og vakkert hjem

7. februar 2022

Ønsker du å gi boligen din en liten oppfriskning til en rimelig pris, er maling et smart sted å begynne.

Men mange synes det er vanskelig å velge rett type maling, da det finnes et hav av ulike typer å velge mellom. Flere malingstyper kan brukes på ulike typer underlag, det vil si at du kan bruke samme maling på vegg, tak og lister for eksempel. Du kan skape store forandringer med noen få strøk, men det er mange spørsmål å ta stilling til. En viktig huskeregel før du gyver løs med penselen er at alle flater skal være tørre, rene og hele (ingen flassing). Her gjør vi prosessen litt enklere for deg med enda flere tips for et vellykket resultat ved både valg av type maling, og ikke minst farger.

Uansett hva du skal male bør du starte med rengjøring av flatene - dette er en viktig forutsetning for et flott resultat. Alle flater skal være tørre, rene og faste (ingen flassing) før du starter å male. Bruk egnet rengjøringsmiddel og sørg for at flaten er helt tørr før du starter å svinge malekosten.

Våre beste malingstips

HVOR MYE MALING TRENGER JEG?

Mange lurer på hvor mye maling man trenger, en tommelfingerregel er at 1 liter maling dekker 8-10 kvm i ett strøk. Det står også  beskrevet på malingsspannet hvor mye maling du trenger. Husk at i de fleste tilfeller vil du trenge minst to strøk for å få dekket godt nok. For å beregne hvor mye maling du trenger kan du måle opp veggene og trekke fra arealet på dører og vinduer, for deretter å gange med antall strøk.

Eks: Arealet som skal males er 20 kvm, og du skal male to strøk, totalt 40 kvm. Produsenten oppgir et forbruk på 8 kvm per liter: 40:8 = 5 liter maling. Husk at en ru overflate trekker til seg mer maling enn en glatt, og at andre strøk ofte trenger mindre maling enn første.

TRENGER JEG EN SPESIELL MALING TIL KJØKKENET?

Malingen på kjØkkenet skal i tillegg til å se bra ut tåle daglig bruk som for eksempel matsøl og vannsprut. For å sikre et flott og slitesterkt resultat bør du her velge en vaskbar type maling som tåler slitasje og fuktighet, og som er tilpasset underlaget.

Våre beste malingstips-1

HVILKEN MALING SKAL JEG BRUKE I PANELTAK?

Å male taket er noe mange kvier seg for. Men med gode verktøy og en egnet maling er dette en enklere jobb enn de fleste frykter. Paneltak er enklest å male med rull; mett rullen godt og rull ett par bord i bredden. Deretter går du over med en pensel, og sørger for at sporene også blir malt. Ikke vær for hardhendt med rullen, da vil malingen tyte ut på siden … og dryppe ned på gulvet.

Våre beste malingstips-2

MALING TIL VINDUSKARMER

Vinduskarmene er en viktig del av rommet. Mange maler med samme farge her som på veggen for å få en fin helhet og økt romfølelse. Det viktigste å tenke på er å velge en maling som passer i rommet. Ved å holde deg til en stil ved valg av farge, også på karmer vil man få et harmonisk interiør. Det viktigste å tenke på når det kommer til valg av maling er hva slags type materiale du skal male. De fleste vinduskarmer er i tre, og da bør du velge en maling for dette for å oppnå en flott finish. Å male vinduskarmer er presisjonsarbeid, så her er det viktig med egnet verktøy som en god pensel og maskeringsteip.

Våre beste malingstips-3

Møt Mette - en av våre dyktige malingseksperter!

Malingsekspert Mette

Mettes favorittfarger er Kamuflasje, Dempet Sort og Masala.

Ett av Mettes favorittips er å bruke fargekakene fra Butinox. Disse er et godt hjelpemiddel for å finne farger som passer sammen. De sterke fargene trenger ikke   være på en hel vegg, men hva med å ha interiørdetaljer som for eksempel puter, pledd og tekstiler i en sterk farge?

Våre beste malingstips 5

Malingstrender, som andre trender, speiler tiden vi lever i. Og trendene kan være nyttige for å få inspirasjon og finne ut hva en selv liker. Men til syvende og sist er det magefølelsen som bør avgjøre hva du ender opp med. Da får du et hjem du kan være fornøyd med og trives i lenge.

Synes du fortsatt at det er vanskelig å velge? Kom gjerne innom et av våre byggevarehus for en prat med en av våre malingseksperter.

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert