Tips til bytte av vinduer

Her er det du trenger å vite om valg og utskiftning av vinduer på hus og hytte.

Vindu

Vinduene innvirker både på komfort, trivsel og boutgiftene ved en bolig. Derfor vurderer mange å skifte ut de gamle vinduene med nye – men hva skal du velge? Ifølge Terje Nordhagen, salgsleder Røros dører og vinduer og distriktssjef i Isola, har du i dag et vell av gode valgmuligheter.

– Vinduer har i dag en helt annen kvalitet enn tidligere. Foruten forbedrede egenskaper som for eksempel lydisolering eller isolasjonevne, er dagens vinduer mer spesialiserte og gir deg mange flere muligheter. Om det er 20-30 år siden du satt inn vinduer kan det være greit å få litt oversikt så du vet hva du har å velge mellom, og har et sted å begynne, forteller han.

Vinduer Røros Isoler Vinduer Røros Original Røros-vinduer. Foto: Isola

Vil du se mer av verden?

De fleste bytter enkelt og greit vinduene de har i dag med nye ruter, men det kan hende du skulle stoppe opp litt først. Hva med å leke med tanken på å gjøre om litt? Det viktigste du må bestemme deg for, ifølge Nordhagen, er om du ønsker å sette inn samme vindu som før, eller om du kanskje kunne tenkt deg større glassfelt. Fordi glasskvaliteten er bedre i dag, kan du ha mye større glassfelt uten å få stort varmetap, slik tilfellet var i tidligere tider.

– Vi ser en trend som går på å åpne opp boligen med større vindusflater, både på nye og eksisterende bygg. Dette knytter boarealet sammen med naturen rundt, og gir en ny følelse. Ved å åpne opp med større vindusflater får du enda mer av omgivelsene rundt hytta eller huset inn i boligen. Det er en fin måte å nyte naturen på, forteller han.

Vinduer med mange muligheter

Den største forskjellen på vinduer før og nå er utvalget. I dag får du vinduer i nær sagt alle typer og fasonger, og vindustyper som dekker en rekke mer eller mindre spesialiserte behov. Du har vinduer som stenger ute sollys, supre for å holde romtemperaturen i sjakk, eller vinduer med særlig god støydemping. Og – du vet det vinduet øverst der oppe i gavlen eller hemsen som er fryktelig knotete å vaske? I dag setter du inn et selvrensende vindu der, et vindu med en spesiell film som gjør at regnvann skyller det rent av seg selv. På den måten skåner du liv og lemmer på lang sikt! Også andre former for vedlikehold kan du i dag lettere unnslippe, ifølge Nordhagen.

– Vinduer i tre må males etter en del år, men i dag kan du få et aluminiumsbekledd vindu som gjør at du letter vedlikeholdet betraktelig. Be gjerne om pris også på aluminiumsbekledd når du spør om prisoverslag. På den måten får du oversikten, sier han.

Husk å ta ordentlig mål, skån karmer og vannbrett

Å sette inn nye vinduer trenger ikke være en altfor vanskelig jobb. Om du skal gjøre arbeidet sjøl er det likevel et par ting som er viktig å huske, ifølge Nordhagen.

– Det er essensielt å få bestilt riktige vinduer. Ta derfor nøye mål av de eksisterende vinduene. Da måler du fra ytterkant til ytterkant av vinduets karm. Hvis du ikke kan måle utvendige karmmål, kan du måle hullet som vinduet skal sitte i, og trekke 2-3 cm fra bredden og høyden, og slik få riktig karmmål. I tillegg er det lurt å være veldig forsiktig når du tar ut de gamle vinduene. Om du unngår å ødelegge karmer og vannbrett kan du ofte bruke disse om igjen. Om det ikke lar seg gjøre eller de trenger å skiftes, kan du eventuelt ta bilde eller mål av mer forseggjorte detaljer slik at de kan kopieres. Når du skal justere vinduene til riktig stilling har du i dag tre muligheter. Du kan bruke tradisjonelle klosser, eller karmhylser som er litt enklere å bruke. En tredje mulighet er å benytte ekspanderende fugebånd, forklarer Nordhagen.

Gjør det sjøl – eller få hjelp

For mange kan omfanget på jobben spille inn på om de vil gjøre jobben sjøl eller ikke. Du må gjerne rådføre deg med ditt lokale byggevarehus om du lurer på å ta jobben sjøl eller bruke håndverkere. De kan gi deg råd og sette deg i kontakt med gode lokale aktører.

– Vi har jo tradisjonelt vært et folkeslag som har vært flinke med henda og mange kan nok ta jobben sjøl. Samtidig vil en håndverker sannsynligvis kunne utføre jobben raskere og mer smidig, i tillegg til at du er sikker på å få det fagmessig riktig. Utskifting av vinduer innebærer ofte en del kostnader, og da er det jo greit være sikker på å få det gjort ordentlig, sier han.

Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert