Slik får du en fantastisk uteplass

Mange drømmer om en koselig krok å sette seg i når sola varmer, fuglene kvitrer og livet er godt. Å lage seg en uteplass kan være mindre jobb enn du tror. Her er de viktigste tingene du bør tenke på før du begynner på uteområdet ditt.

Planlegg uteplassen

Noe av det viktigste når du skal anlegge en uteplass er å vurdere potensialet tomten eller plassen har. Det best egnede området har gode solforhold, kombinert med muligheter for god skjerming fra vær og vind. Finn ut av hvor mange sitteplasser dere trenger, hvor grillen skal stå og hvor de minste vil sparke fotball – hvor blomsterbedet ikke skal plasseres, med andre ord! Tenk gjennom hvilken stil dere ønsker på både plass og møbler, i forhold til hva som harmonerer med boligens arkitektur. Hva slags underlag ønsker dere? Både tre og stein har sine fordeler.

Tre eller stein

En terrasse laget av tre er raskere å montere og kan også gi fornuftig utnyttelse av plass, ved for eksempel å gi muligheter for oppbevaring under, eller ved å komme opp i høyden for å nå lys eller utsikt. Stein på sin side gir en solid og bestandig uteplass. Med stein slipper du unna med minimalt med vedlikehold og i tillegg vil du få glede av steinens varmeegenskaper – stein magasinerer nemlig opp betraktelig varme fra sola, noe som hjelper på temperaturen i de mer marginale timene.

Grunnarbeid for steinlegging

Grunnarbeidet er viktig for få en solid uteplass. Undersøk hva slags grunnforhold du har med å gjøre, spesielt med tanke på vann og frost. Er det morenesand eller leire uten naturlig drenering? I så fall er det lurt å grave ned til telefri dybde, fylle på ny masse og legge drensrør i randsonene. Legg grove masser først, fyll siden på med et finere settelag og avslutt med å komprimere det hele med en platevibrator. Om du ønsker deg terrasse av tre, er grunnarbeidet enklere. Se lenger ned i saken for tips til terrassebygging.

Finn din stein for uteplassen

Det finnes mange typer stein å velge mellom, fra belegningsstein med mål på 10×13,5 cm opp til heller på 50×50 cm. Store produkter gir færre fuger og dermed færre steder hvor ugress kan dukke opp. Mindre stein er lettere å legge, og å tilpasse i hjørner. Legg kantstein først – en dypere stein som markerer kanten og holder resten av steinene på plass. På den måten får du låst belegget inne. Så er det bare å velge og vrake innen stein som passer fint med stil, bolig og fargene i hagen.

Et sofistikert uterom på 1-2-3

MODUL er et fantastisk enkelt murkonsept for hage og terrasse. Med kun to delprodukter kan du bygge vakre og funksjonelle elementer til uterommet. For å gjøre konseptet komplett er det utformet ferdige tilbehørsprodukter, som murfundament, ferdige benkeplater og hyller i tre. MODUL Lite kjøkken

Bygg terrassen selv

Å bygge terrasse selv, er fullt mulig. Det er imidlertid viktig å ha riktig verktøy og materialer på plass før du setter i gang. Bruk impregnerte materialer og aller helst også rustfrie terrasseskruer. Begge deler gjør at terrassen varer lengre. Ikke legg terrassen rett på bakken, bygg et godt fundament som aller helst er støpt ned i bakken. Ideelt sett er det også best å legge høyden på terrassen litt lavere enn gulvet inne. Da unngår du lekkasjer. Av verktøy trenger du batteridrill, helst en kapp- og gjærsag, målebånd, håndsag, pipenøkkelsett, vinkel og blyant. Gjerne også en laser.

Alt du trenger på Gausdal Landhandleri

Har du først manna deg opp til jobben med uteplassen, kan du trygt legge turen til Gausdal Landhandleri. Her finner du nemlig alt du trenger, enten du jakter på belegningsstein eller søylesko og toppbord. Vi kan vi hjelpe deg med alt du trenger. Ta gjerne med arbeidstegningen på turen til oss, så kan vi sammen finne løsningene som duger for deg – eller du kan benytte en av våre spesialtilbud. Vi har en bilflåte på 35 lastebiler som kan levere varene dine trygt på døra, eller du kan få alt du bestiller ferdig lagt klart til henting hos oss. Trenger du assistanse fra en dyktig håndverker, kan vi hjelpe deg å finne det også. Terrassebord Kebony silver patina

Slik bygger du terrasse:

Del 1: Fundament

Det første du må gjøre er å beregne plassering, størrelse og mål på terrassen. Mål opp ved å spenne opp snorer eller spraye fargespray på bakken. På flate steder med stabil grunn kan det holde å legge terrassen rett på underlaget, andre steder må du støpe fundament. Terrassens størrelse bestemmer antall punkt for å understøtte rammeverket. Du bør gjerne ha maks 2 meter mellom hvert fundament. Merk opp hvor du vil ha fundamentene. Skal de støpes, grav ned til frostfri dybde, mellom 60 og 80 cm avhengig av underlag, fyll i grus i bunnen for drenering og sett opp forskaling (gjerne en pappsylinder) med stolpesko.

Her trenger du (for støpt fundament): fundamentforskaling, mørtel, stolpesko, spade, grus og fiberduk.

Del 2: Rammeverket

Rammeverket er underlaget du legger terrassebordene på og er det som sikrer stabiliteten i terrassen. Rammeverket monteres på fundamentene ved hjelp av stolper, eller via tverrliggende bærebjelker. Du kan for eksempel la rammeverket bæres av én bærebjelke som monteres på fundamentene og én bjelke som festes i husets fasade, i bjelkene bak kledningen eller i muren. Rammeverket består av bjelker på 2×6 eller 2×8 tommer, og disse legges på tvers av terrassens lengderetning med et mellomrom på 60 centimeter.

Her trenger du: bærebjelker 2×6 / 2×8 tommer, franske skruer 6/100 mm (ved boring i mur: slagbormaskin, slagbor og festeplugger).

Del 3: Terrassebord

Legg terrassebordene fra én kant. Om du velger margsiden opp eller ned er opp til deg – bare gjør likt på alle. Om materialene er ferske eller våte, kan du legge bordene helt inntil hverandre, de vil da krympe til passelig avstand. Om de derimot er tørre kan du legge bordene med 3-5 mm avstand. Bruk gjerne en målepinne eller et verktøy for å finne lik avstand hver gang. Mål avstanden til terrassens siste bord og anpass mellomrommene, slik at du kommer i mål uten en stor glipe til slutt.

Her trenger du: terrassebord og terrasseskruer.

Del 4: Rekkverk, kjole og trapp

Det kan være aktuelt med trapp, rekkverk eller kjole – altså å bygge inne sidene på terrassen. Rekkverk er påbudt i Norge hvis terrassen rager mer enn en halv meter over bakken. Trapp kobler terrassen din fint til resten av uterommet, og kan enkelt lages i samme materialer som terrassen. Behagelig trinnhøyde er mellom 14 og 20 cm.

Her trenger du: diverse materialer, diverse treskruer og eventuelt ferdige trapp- eller rekkverksløsninger.

Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert