Sett farge på hjemmet

Malingsprodusentene lanserer stadig nye farger, og det kan være vanskelig å velge blant alle de fristende nyansene. Fargeekspert Tonje Katrine Kristiansen hos Gausdal Landhandleri i Elverum har noen grunnprinsipper som hun gjerne deler med deg.

– Det er alltid smart å ta med seg fargekartet hjem fra butikken, siden lyset er annerledes der enn hjemme, og det påvirker selvsagt fargen. Ta gjerne også med en prøve på den fargen du har tenkt å male listene med, slik at du kan se om de fungerer godt sammen i rommet der de skal brukes. Det er også viktig å se hvordan de passer til møblene som skal være der, sier Tonje Katrine. Hun anbefaler å ta med en prøveboks hvis det er vanskelig å ta et valg bare basert på fargekartet.

– Mal et parti på veggen, gjerne et sted der du både kan se fargen i forhold til kunstig og naturlig lys.

Husk at veggene oppfattes som større dersom dører og gulvlister får samme farge.

TONJE KATRINE KRISTIANSEN, varehusleder og fargeekspert hos Gausdal Landhandleri

Mal listene i samme farge som veggen

Fargeeksperten, som har lang erfaring med å gi råd til kunder, understreker at gulv, ildsteder og andre mer permanente elementer som er vanskelig å bytte ut, må tas med i betraktning når du skal velge farge til et rom. En peis i rød teglstein vil stjele mye lys, og det samme gjelder for et mørkt tregulv, så da gjelder det å være bevisst på hvordan du ønsker at rommet skal fremstå.

– Lyse farger vil gi en større romfølelse, mens du kan skape en mer intim og huleaktig stemning med mørkere nyanser. Husk at veggene oppfattes som større flater dersom også dører og gulvlister får samme farge. Det har jeg gjort hjemme hos meg selv, og det gir en behagelig, rogivende atmosfære, sier hun.

– Hovedregelen når du går bort fra hvite lister, er at listene må males i samme farge som enten vegg eller gulv.

Tenk på hva rommet skal brukes til

I tillegg til å teste fargen på hjemmebane og vurdere den opp mot møbler og mer permanente elementer i rommet, er det flere andre ting som må tas med i betraktning:

– Se både på den kunstige lyssettingen og hvordan det naturlige lysinnslippet er. Dessuten vil størrelsen på rommet ha noe å si på hvordan fargen oppfattes; et lite rom kan «krympe» eller «vokse» alt etter hvilken farge som brukes, sier Tonje Katrine. Sist, men ikke minst, er det viktig å tenke på hva rommet skal brukes til.

– Et soverom skal virke avslappende, og da passer det med rolige, duse nyanser, mens et barnerom kan deles inn i ulike soner, der området rundt sengen har rolige toner og lekesonen har energiske nyanser.

Enkel fornyelse - KJØKKEN#1 - Butinox

«En farge vokser på deg»

Dype blåtoner er populært for tiden, og ifølge Tonje Katrine vokser også interessen for jordfarger som brunt og terracotta. For dem som er skeptiske til å kaste seg på alle mulige moter, men likevel vil oppdatere interiøret sitt, anbefaler hun å fargesette ved hjelp av tekstiler, krukker og mindre møbler.

– Så kan heller basen være en lys beige eller nøytral gråtone.

For de som har lyst til å gå et steg lengre, men er redd de vil angre dersom de maler et rom i en trendfarge, oppfordrer fargeeksperten til å prøve.

– Det er tross alt ikke så vanskelig å male over en farge dersom det blir helbom! Og ikke få panikk dersom du angrer deg så fort malingen har tørket. En farge vokser på deg, så gi den litt tid før du eventuelt endrer.

Matt mot blankt

Det er mer enn fargekartet som endrer seg, også innen malingstyper er det trender. For tiden er matte overflater i vinden, og ifølge Tonje Katrine gir det å mikse ulike glansgrader av samme nyanse en fin effekt.

– Prøv for eksempel matte vegger mot blanke lister og dører, sier hun. Beisede panelvegger er en annen trend som fargeeksperten gjerne fremhever. – Det gir en lun og rolig stemning som mange ønsker i hjemmet sitt.

Se utvalg av våre interiør malingsprodukter

Se også artikkel om utendørs maling og beis

Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert