Så enkelt fornyer du med maling

Er du ute etter store forvandlinger på lavt budsjett? Da er innvendig maling et godt valg. Ove Bergestuen hos Gausdal Landhandleri på Jevnaker gir deg sine beste tips på hvordan du får et godt resultat.

DETTE TRENGER DU FOR INNVENDIG MALING

– Dersom du skal male en helt vanlig glatt vegg unngår du de store investeringer. Da holder det med en interiørvask, som brukes for å forberede underlaget. I tillegg trenger du sparkel og sandpapir, for å tette eventuelle spikerhull i veggen, maskeringstape, ruller, forlengerskaft og pensler, malebrett, en gardintrapp, samt dekningsplast, slik at du unngår søl på gulv og møbler. Og maling i ønsket farge – selvfølgelig, forklarer Ove.

NÅR DU SKAL MALE PANEL

– Dersom du skal male gammel, eller forsåvidt ny panel, bør du i tillegg til å bruke interiørvask gå over overflatene med sandpapir for å mattslipe disse. Bruk en vannfortynnbar oljemaling for best resultat. Og her må du bruke pensel, og ikke en rulle. Man vil gjerne ha konturer etter penselstrøk i det ferdige resultatet, sier han.

TIPS: Unngå å male ledninger. Dersom det er mulig, løsner du ledningene og maler bak. Bruk eventuelt maskeringstape for å unngå malingssøl.

UNNGÅ KVISTGJENNOMSLAG

– Når du skal male ubehandlet eller nye panelvegger må du først grunne. Dette for å forhindre at treverkets kvister vises gjennom malingen. Bruk to strøk med Jotun Kvist og sperregrunning for best resultat, anbefaler Ove.

Kvist- og sperregrunning JOTUN

SLIK FÅR DU BEST RESULTAT

– Det er svært viktig med et godt forarbeid. Dersom du har spikerhull i veggene må disse sparkles, tørkes, og pusses ned. Jeg anbefaler to runder med sparkel. Tørk godt av veggene etter denne prosessen for å fjerne alt støv.

Når du skal starte med maling sørg for å dekke til gulv og møbler med dekningsplast. Deretter maskerer du alle lister for å unngå malingssøl. Denne jobben er svært viktig for et godt resultat.

Bruk pensel på områder hvor du ikke kommer til med malingsrulle. Hell i godt med maling i malingsbrettet, og sørg for en jevn og fyldig fordeling av maling over rullene. Rull i hele lengder, og pass på å ha overlapp for hver bredde. Påfør to strøk for et best resultat. Fjern maskeringstapen umiddelbar etter at du har malt siste strøk.

Lykke til.

Fagmann: Ove Bergestuen hos Gausdal Landhandleri på Jevnaker gir gode tips til deg som skal male hjemme.

Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert