Lys opp uterommet

Med riktig utebelysning kan du nyte hagen hele året, uansett om du er inne eller ute. In-lite utebelysning er et "gjør det selv" system med høy kvalitet og moderne design.

*Foto: ASAK | Innhold: Gausdal Landhandleri i samarbeid med ASAK*

Lys opp uterommet

Utendørsbelysning har lenge vært et felt for proffene, men med in-lite kan du selv lyse opp hagen.

Uterommet er en del av boligen, selv om det er ute. Å knytte sammen områder inne og ute ved hjelp av lys er veldig effektivt.

Mange synes det er vanskelig å vite hva de trenger av belysning, både inne og ute. For selv om kompetansen om lys og belysning øker, og teknologien blir stadig bedre, enklere og lettere tilgjengelig for folk flest, så kan det virke litt uoverkommelig å skulle belyse en hel hage. Hvor begynner man?

Gunnar Fjellstad web medium

En lampe for hver oppgave

Man må begynne med å se på uterommet sitt og være bevisst hvordan man bruker det. Lys er et praktisk element som lyser opp områder du er i og beveger deg langs når det er mørkt, det gir sikkerhet ved at du ser om det kommer noen og du unngår å snuble i ting, og det er et estetisk element når du bruker det til å opplyse fine ting å se på.

Noen lamper kan rettes direkte på et pent tre, de vakre georginene eller om du har utemøbler med lekker design. Andre lamper kan definere en gangsone, og du trenger gjerne lamper til å lyse opp endepunkter, som en dørklokke eller sitteplass.

Når du har bestemt hva du trenger lys til, kan du begynne å tenke på hvilke lamper som best mulig løser oppgaven.

Utelys Overflate Overflate. Lag direkte og indirekte lyseffekter.

Uterom for innendørs bruk

Selv om vi gjerne utvider utesesongen i begge ender ved å skape oss lune, overbygde og oppvarmede terrasser, er ikke verdien av utebelysning begrenset til de stundene vi tilbringer ute.

Hvis det er mørkt ute og lyst inne blir vindusfeltene som speilbilder eller mørke felt i stuen. Men hvis du lyser opp hagen får du noe mer interessant å se på, forutsatt at du har lyssatt noe pent å se på, og en utvidet romfølelse. Dermed blir det viktig å belyse ytterkantene av hagen, slik at (ute)rommet blir definert. Det øker trygghetsfølelsen både når du betrakter hagen innefra, og når du er ute mens det er mørkt.

Utelys Integrering-innfelling Integrering / innfelling. Lamper til innfelling i belegningsstein, heller og mur for å skape stemning og markere.

Enkelt og anvendelig system

Å definere behovet for belysning er første steg, men det er likevel neste trinn som setter en stopper for mange planer; selve installasjonen. Dette er nå blitt mer overkommelig, med enkle systemer som in-lite fra Asak Miljøstein.

In-lite systemet består av en trafo som man fester en kabel til, ruller ut og knipser på lamper. NB! Stikkontakten som man kobler trafoen til må installeres av elektriker.

Installasjonen er både rask og enkel:

Når systemet først er på plass kan du koble på så mange lyspunkter du trenger på kort tid.

In-lite systemet er svært anvendelig. Det kan for eksempel brukes til effektbelysning både i bed, på terrasser og i stein – belegningsstein og kantstein. I tillegg er systemet robust og tåler godt den bruk det er beregnet på. Det tåler påkjenninger fra vær og vind, det tåler å bli vannet på når det ligger i blomsterbedene og det tåler mekaniske påkjenninger, som press og slag. At lampene er tunge er et kvalitetstegn.

Utelys Frittstående Frittstående. Frittstående lyskilder til opplysing av gangstier og bed.

Opplysende verdiøkning

Hvor mye lys som trengs i uterommet er vanskelig å si. Det finnes ikke en tommelfingerregel eller en standard ut fra areal. Det første du må gjøre er å vurdere hva som finnes av lys fra før, fra omliggende boliger og gatebelysning. Ikke tilfør mer lys enn det som trengs, det er ikke bra verken for deg, naboen eller dyrelivet. Ikke lys opp noe hos naboen, det kan være veldig irriterende, og vær sikker på at lampene ikke blender deg eller gjestene dine. Med in-lite er det enkelt å endre på plasseringen av lampene hvis du i ettertid ser at de blender, med mindre du har boret dem fast i stein selvsagt.

Så hvis du følger enkle råd og planlegger godt, vil riktig bruk av god utendørsbelysning gi ditt uterom økt verdi, både økonomisk og i praksis. Du får større boltreplass, bedre stemning og kan tilbringe mer tid i hagen.

Utelys ACE-Down Vegg. Lamper til vegg for belysning av fasade; ved inngangsdør, gjerder eller trappetrinn.

Slik bruker du in-lite -systemet

in-lite er et avansert ledbelysningssystem for utendørs bruk, som er gjort svært enkelt i bruk:

  • Du velger en transformator ut fra hvor mange lamper du trenger, så lag en god plan. De fleste klarer seg med HUB-50. Transformatoren kobles til strømnettet via en stikkontakt. Dersom du har behov for å legge opp strøm/kontaktpunkt ute, må du ha en elektriker.
  • Koble 12 volt-kabelen til transformatoren og trekk den ut i hagen på bakken, i blomsterbedet eller under heller/stein. Kabelen er 40 meter lang, men du kan koble sammen flere ved hjelp av CC-2 kabelskjøter. Kabelen trenger ikke danne et lukket system, du bare avslutter med en kabelhette.
  • Monter lyspunktene hvor som helst på kabelen med Easy-Lock koblinger. Disse er også enkle å flytte på, hvis du får behov for det.
  • Fra Easy-Lock punktet går det en minikabel til selve lampen, som er tynnere enn kabelen og dermed enklere å skjule, føre gjennom tre eller mellom steiner. Du får også lenger versjoner av minikabelen ved behov, 1 eller 3 meter lang.

Utelys Spot Spot. Lys opp steder eller objekter som trenger oppmerksomhet.

En god plan

Det er mange hensyn å ta når du skal lyssette uteplassen.

Her er Gunnar Fjellestads fire beste råd:

  1. Finn ut hvordan du bruker uterommet og hva du trenger lys til, ikke bare om sommeren men hele året. Vurder gangsoner, oppholdssteder og praktiske oppgaver som når du skal gå i søpla, ta imot gjester eller hente posten.
  2. Belys noe pent. Har du et vakkert tre, et fint inngangsparti eller kanskje noe fint design? Vurder både det du ser på innenfra og når du er ute/kommer hjem.
  3. Lys opp usikre områder. Se hvem som kommer, unngå at noen snubler ned en trapp, og basseng/jacuzzi/dammer bør sikres ved hjelp av lys.
  4. Begrens deg. Sjekk hva som finnes av lys før du starter, tenk på at du ikke blender naboen eller deg selv, og ikke belys områder du ikke bruker når det er mørkt. For mye lys er forurensende.

Vite mer? Les om 5 ulike kategorier for utebelysning

Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert