Hvordan fyre opp i peisen

13. januar 2022

Å fyre opp i peisen kan være utfordrende, men med noen enkle grep er det lettere enn man skulle tro.

Vi i Gausdal Landhandleri skal nå ta deg igjennom 4 steg for å vise deg hvordan du skal få fyr i peisen på en riktig måte. Dette er en sikker fremgangsmåte som gjør opptenningen enkel.

Man kan starte opptenning på to mater - fra toppen eller fra bunnen. Opptenning fra toppen av bålet er å foretrekke siden den gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gjør at første illegg av ved varer lengre. Man stabler her vedkubber ganske tett, og så tenner et lite bål oppå veden, slik at ilden brenner seg nedover. Peisovnen kommer da raskere opp i driftstemperatur, og gassene forbrennes bedre.

Hvordan fyre opp i peisen - Steg-for-steg video

Dette trenger du for å fyre i peisen:

STEG 1 Gausdal landhandleri peis-1 For å sørge for at det blir godt med trekk når du fyrer må du sjekke at alle ventiler i peisovnen er åpne. Man bør alltid legge på to eller tre kubber om gangen i bunnen av peisen. Én enkelt vil ofte slokne og grunnen til det er at forbrenningen av en kubbe skjer i tre stadier, og én enkelt kubbe klarer ikek å holde sin egen prosess i gang. Flere kubber gir bålet en større overflate, skaper mer turbulens og holder alle prosessene i gang samtidig.

STEG 2 Gausdal landhandleri peis-2 Så legger du et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag. Viktig å huske på at luft er viktig! En avstand på ca 1 cm mellom hver pinne er fint. Sørg for at ikke opptenningsveden er for grov. Det anbefales å bruke små pinner/kubber som er 2-4 cm tykke.

STEG 3 Gausdal landhandleri peis-3 Legg så et par opptenningsbriketter/naturlig treull på toppen av laget med opptenningsved. DEt anbefales ikke å bruke avispaopir da dette lager unødvendig mye og sot som også er skadelig for miljøet.

STEG 4 Gausdal landhandleri peis-4 Til slutt er det å tenne på og lukke døren. Tips: Hvis det er dårlig trekk kan du ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm.

Gausdal landhandleri peis-13

Steg-for-steg video:

Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert