Noen sparetips er helt utgiftsfrie, mens andre tiltak krever en investering i starten. Valg av strømleverandør og oppvarming er noen av de viktigste strømsparingspostene, men vi ønsker også å gi deg noen tips om hvordan du kan spare penger ved å ta noen smarte valg når du planlegger ditt neste prosjekt.
Husk også at du kan få tilskudd fra ENOVA når du investerer i visse strømsparende tiltak, f.eks. installasjon av solcellepanel, vannbåren varme eller luft til vann-varmepumpe.
Senk temperaturen
Ved å redusere innetemperaturen vil man kunne reduserer energibruken til romoppvarming. Som en tommelfingerregel kan man forvente ca 5% for hver grad som senkes, men vil variere ut fra type bolig og når på året.
Bruk varmtvann smartere
Dusj sjeldnere og/eller kortere. Utnytt varmen fra vannet ved å ikke tappe ut eller helle ut varmtvannet før det har avkjølt seg til romtemperatur.
Bruk mindre elektrisk belysning
Du kan slå av lys i alle rom som ikke brukes. Du kan også erstatte en eller flere av lampene i rommet du oppholder deg i med stearinlys
Rett tilberedning og oppbevaring av mat
Varm opp maten mest mulig effektivt med lokk på kjelen, samt rett størrelse på stekeplata til den stekepanna eller kjelen du skal bruke. Det er også lurt å tine opp fryst mat i kjøleskapet og avkjøl varm mat før du setter det i kjøleskap eller fryser. Ved å gjøre det på denne måten hjelper du til med å holde temperaturen i både rommet og kjøleskapet/fryseren jevn, og du bruker mindre energi.
Etterisolering
Bytte ut gamle dører og vinduer
Bytte oppvarmingskilde
Ved å etterisolere kan du spare flere tusen kWt i året. Er huset bygget etter 1955, er det mest sannsynlig mineralull i vegger og tak/loft. Tykkelsen på isolasjonen er langt mindre enn dagens krav. Både med hensyn til komfort, miljø og økonomi vil det ofte være fornuftig å etterisolere spesielt loftet.
Bilde: Nativo Trefiberisolasjon
Ved å etterisolere områdene hvor varmen forsvinner ut, vil du få bedre komfort i boligen. Hvis du kjenner at det trekker i huset ditt er nok ikke huset ditt så tett som det bør være. Prøv å lokalisere hvor trekken kommer fra ved hjelp av stearinlyset eller bruk et infrarødt kamera til å måle varmetapet i boligen. Men husk at ventiler sørger for at det kommer frisk luft inn i boligen, og de skal ikke tettes igjen. Finner du luftlekkasjer rundt vinduene kan du montere nye tettelister. Disse kan ha ujevnheter og skader etter mange år.
Hvis du har istapper hengende fra takrenna, betyr det som regel at taket lekker varme. Hvis du har planer om å skifte taktekking er det smart å etterisolere taket utvendig samtidig. Dette vil gi deg økt komfort inne og redusere behovet for oppvarming, og taket får lengre levetid.
Les vår artikkel om etterisolering av tak
Har du lite eller ingen isolasjon på loftet, vil varmen i huset forsvinne ut denne veien. Et uoppvarmet loft er enkelt å etterisolere. Isolasjon kan legges rett på gulvet i loftet og vil sannsynligvis øke komforten i boligen og redusere oppvarmingsbehovet.
Bilde: Etterisolering av loftet - Glava
Hvis stenderverket blir synlig når det er rim på ytterveggen, da bør du vurdere å etterisolere. Hvis du skal skifte kledning på en hel vegg eller hele huset, vil det være veldig lurt å etterisolere samtidig. Det er enklere å tette trekkfulle områder ved å etterisolere utvendig. Du bør samtidig ta en vurdering på om vinduene fortsatt skal stå på samme sted eller om du skal legge dem i flukt med den nye fasaden.
Bilde: Etterisolering av yttervegg - Glava
I en del boliger er det mulig å etterisolere vegger uten å skifte kledning. Isolasjon (blåseisolasjon) kan sprøytes inn i hulrom i veggen.
Du kan også etterisolere veggen på innsiden, men da vil arealet i boligen bli mindre og det er i tillegg vanskeligere å tette mot trekk og kuldebroer.
Hvis du skal drenere rundt boligen din, er det smart å etterisolere grunnmuren utvendig. Gjelder spesielt hvis kjelleren har oppholdsrom eller at du har planer å innrede kjelleren på et senere tidspunkt.
Det er flere metoder for å etterisolere gulv. Du kan isolere fra toppen hvis du likevel skal skifte gulvet. Da etterisolerer du mellom gulvbjelkene før du legger nytt gulv. Hvis du ikke har planer om å skifte gulvet og du kommer til fra kjelleren, kan du etterisolere mellom bjelkelaget fra undersiden. Det er også mulig å etterisolere gulvet langs ytterveggene eller blåse isolasjon inn under gulvet.
Det er viktig at du finner og tetter alle luftlekkasjer ved gulvet slik at det ikke fortsetter å trekke kaldt også etter at du har isolert.
Når du tetter luftlekkasjer, bytter vinduer eller etterisolerer, vil det komme mindre frisk luft inn i huset. Du må derfor vurdere ventilasjonsløsninger for boligen slik at det blir tilstrekkelig utskifting av luft. De tre vanligste ventilasjonsløsningene er naturlig ventilasjon, mekanisk ventilasjon og balansert ventilasjon. De to første kan gi trekk fra ventiler, mens balansert ventilasjon vil gi godt inneklima uten trekk og vil også redusere fyringsutgiftene betydelig.
Uansett hvilken ventilasjonsløsning du velger, er det viktig at ventilasjonen gir tilstrekkelig med frisk luft. Er du usikker, ta kontakt med en fagperson.
Har du et eldre hus eller hytte som skal etterisoleres anbefaler vi å ta hensyn til hvordan boligen er bygget og hva slags materialer som er brukt. For gamle hus er det ekstra viktig å gjennomføre energieffektiviseringstiltak på husets premisser. Derfor er det viktig å forstå hvordan huset fungerer, og kjenne til konsekvensene av de ulike tiltakene.
Ved å benytte trematerialer gjennom hele veggen, gulvet eller taket vil produktene spille mer på lag. Man får en «pustende» konstruksjon, samtidig som husets opprinnelige konstruksjon og sjel blir bevart.
«Skal du etterisolere et gammelt hus er det klokt å ta hensyn til hvordan huset er bygget og hva slags materialer som er brukt. Derfor anbefaler vi å bruke isolasjonsmaterialer som har samme egenskaper som materialene i huset for øvrig. Da bryter man ikke opp husets opprinnelige logikk og fysikk, men spiller heller på lag med dette. Derfor anbefaler vi på det varmeste trebaserte eller andre naturbaserte isolasjonsmaterialer».
Kilde: Fortidsminneforeningen, «ENØK i gamle hus»
Særlig i eldre hus og hytter som er ømfintlige for fuktvariasjoner, eller som har et fuktproblem fra før, bør man være varsom med å gjennomføre isoleringstiltak på innvendig side. Når man etterisolerer på varm side av en konstruksjon reduseres varmetilførselen innenfra, og faren for kondens og oppsamling av fukt utenfor isolasjonssjiktet kan øke. Innenfor isolasjonssjiktet blir temperaturen høyere og fuktforholdene vanligvis bedre.
Kombineres trefiberisolasjon med en dampbrems i stedet for dampsperre kan uønsket fukt som eventuelt oppstår i konstruksjonen tørke ut, både innover og utover i konstruksjonen, avhengig av årstid og temperatur.
Vinduene, ytterdøren og verandadøren slipper ut mye varme. Ved å skifte til nye vinduer og dører kan du redusere varmelekkasjen betydelig. Isolasjonsevnen til nye vinduer og dører er blitt betraktelig bedre de siste årene. Dagens vinduer og dører har vanligvis en U-verdi som er lavere enn 0,8. U-verdien forteller hvor god isolasjonsevnen er. Jo lavere verdien er, desto mindre varme slipper ut.
Vinduer og utvendige dører har vanligvis en levetid på minst 30 år. Skal du kjøpe nye, bør de helst ha en U-verdi lavere enn 0,8. Vinduer bør være uten spalteventil. En spalteventil vil sjelden gi tilstrekkelig med ventilasjon i rommet, og den vil samtidig redusere isolasjonsevnen til vinduet.
Vinduer som er mer enn 20 år gamle slipper ut ca. 2,5 ganger mer varme enn nye vinduer. Mange lar være å bytte ut gamle vinduer for å spare penger, men det kan vise seg å bli dyrt. Vinduene kan stå for opptil 40% av varmetapet i en bolig. Moderne vinduer sparer strøm og gir en jevnere innetemperatur. Å bytte ut gamle vinduer er derfor en god investering – både for lommeboken og miljøet!
Det er viktig å montere vinduer og dører riktig, med god tetting mellom karm og vegg slik at det ikke blir luftlekkasjer. Da vil du heller ikke oppleve problemer med trekk.
I tillegg til våre lagerførte vinduer tilbyr vi vinduer i alle størrelser, farger og med ulike sprosseløsninger fra de fleste vindusprodusentene i Norge. Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema eller direkte med et av våre varehus.
Å installere en rentbrennende ovn er et smart energitiltak. Gamle vedovner slipper ut unødvendig mye partikler i hjemmet ditt – samtidig som de varmer dårlig. Halvparten av varmen fra veden går nemlig ut gjennom skorsteinen. Bytter du til en moderne, rentbrennende ovn, får du mindre utslipp og et varmere hjem. Med en slik ovn vil 80 prosent av energien fra veden gi romvarme. Vedfyring øker ikke CO2-konsentrasjonen i atmosfæren, og regnes derfor som en miljøvennlig varmekilde.
Kilder: Direktoratet for byggkvalitet og Enova
Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.
Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!
Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.
Varehus og åpningstider