Alt til vanning av hagen

Korrekt vanning er viktig for å sikre at plantene dine og plenen holder seg grønne og sunne. GARDENA har alt du behøver for å gi hagen din den vannforsyningen den trenger.

Hold plantene friske ved å vanne hagen riktig

For å sikre at du har en grønn plen om sommeren og at blomstrene ikke visner, må du sørge for at alle plantene får nok vann i mai, spesielt i lange perioder med tørke.

De fleste planter reagerer på vannmangel med redusert vekst og visne blader. En typisk advarsel er for eksempel hvis fotavtrykk er synlige lenge i hagen. Det betyr at gressbladene mangler vannet som får dem til å rette seg raskt opp igjen. Blåaktig farge eller sølvaktig skinn på plenen er også tegn på vannmangel.

Etter bare noen få dagers tørke i høye temperaturer må man passe på å vanne blomster og gress. På denne måten sikrer du at plantene holder seg sunne og vokser seg sterke. Pass på at plantene får nok vann når de vannes. Det er derfor bedre å vanne sjeldnere, men med nok vann, fremfor litt hver dag.

Noen nyttige tips for effektiv vanning:

Oppretthold jevn fuktighet: De fleste planter trives best med jevn fuktighet. Imidlertid kan lett uttørking mellom vanningene fremme rotvekst.

Sjeldnere vanning, men grundigere: Det er tilstrekkelig å vanne blomsterbedene en eller to ganger i uka. Det er bedre å vanne sjeldnere, men grundigere, med rikelige mengder vann, i stedet for hyppige vanninger med små mengder vann.

Velg riktig tidspunkt: Vann plantene sent på kvelden eller tidlig om morgenen. Vanning på avkjølt jord om kvelden eller natten resulterer i mindre fordampning sammenlignet med vanning på varm jord i løpet av dagen. Dessuten får plantene muligheten til å ta opp tilstrekkelig med vann før varmen setter inn neste dag.

Hold bladene tørre: Unngå å vanne bladene direkte. Våte blader er mer utsatt for sykdommer, spesielt hvis de forblir fuktige over natten og kan utvikle mugg. Når bladene blir våte i solen, kan vanndråpene også fungere som brennglass og forårsake brannskader.

Gi riktig mengde vann: Vanning etter behov betyr å sikre at røttene mottar tilstrekkelig vann. Ofte dekker for lite vann bare de øverste centimeterne av jorden. Det er spesielt viktig å opprettholde jevn fuktighet for nytteplanter frem til avlingen er moden og skal høstes.

Del vanningen i flere omganger: Vann trenger tid på å trenge ned i jorden. I stedet for å la verdifullt vann renne ut av bedet ubrukt, er det bedre å vanne i flere omganger. Dette sikrer at vannet absorberes ordentlig og når plantenes røtter.

Fordel vannet jevnt: Unngå ensidig vekst ved å alltid vanne på samme sted ved roten. I stedet bør du vanne rundt planten og fordele vannet jevnt over vanningsområdet. Dette bidrar til bedre opptak av næringsstoffer i jorden.

Spar vann: Vann så mye som nødvendig, men så lite som mulig. Et automatisk vanningssystem med fuktsensor kan være nyttig for å sikre optimal vanning, enten det er i blomsterbedet, på balkongen eller i hagen.

Unngå overvanning: Pass på at plantene ikke blir oversvømmet med vann. Hvis røttene står i vann, hindrer det dem i å få tilstrekkelig oksygen, og dette kan føre til rotcelledød.

Bruk av leirholdig jord: For å sikre optimal vanning av plantene, anbefales det å bruke leirholdig jord av høy kvalitet. Den er rik på leirmineraler, har bedre ekspansjonsegenskaper og holder derfor bedre på vannet.

Vanningssystem

Hvis du ikke har tid til å vanne hagen selv, eller hvis du glemmer det, kan du installere et vanningssystem fra GARDENA i mai, før de varme månedene setter inn. Det finnes en løsning for alle beplantede områder, uansett om det er hekker, busker, blomsterbed eller plener som trenger vanning. Dermed kan du få hele hagen vannet automatisk uten at du må trekke vannkannen med deg fra bed til bed. Ved å integrere automatisk vannstyring, jordfuktighetssensor eller regnsensor, får plantene nøyaktig den vannmengden de trenger for å trives.

Original GARDENA System

Original GARDENA System utgjør selve grunnlaget for hagevanning med mer enn 45 års erfaring. Det geniale ligger i systemkonseptet: Alt passer perfekt sammen og er helt vanntett.

Gausdal Landhandleri tilbyr et godt utvalg vanningsutstyr fra GARDENA.

  • Slangekoblinger

  • Slanger

  • Slangevogner/-tromler

  • Munnstykker/vanningredskaper

  • Spredere

  • Cleansystem

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert