Jobb sikkert i stigen

Står maling av hus eller rensing av takrenner på agendaen?

– Det finnes et strengt regelverk når stiger benyttes i proff sammenheng på en arbeidsplass, men på privatmarkedet er det ingen regler, og derfor slurves det nok mye med sikkerheten, sier Meyla S. Enerly salgssjef i Hultafors Group Norge AS, som forhandler Wibe Ladders i Norge.

– Mange er ikke nøye nok med å sette opp stigen riktig og stødig, med det resultat at den sklir ut til siden eller sklir ut fra veggen nederst. Flere av disse ulykkene kunne vært unngått med bedre sikring, forteller Enerly

Wibe stiger#1

NYE REGLER FOR ARBEID I HØYDEN

De vanligste ulykkene som inntreffer ved arbeid i anliggende stiger skyldes enten at stigen velter til siden eller at bunnen sklir ut. Nå er det imidlertid kommet nye krav til stiger, med ny europeisk standard:

EN 131-1

Bredere base for anliggende stiger over 3 meter Stiger med flere deler over 3 meter må enten ha stabilisator på begge komponentene, eller de må være utformet slik at de ikke kan tas fra hverandre.

EN 131-2 Krav, testing og merking.

Det har kommet nye krav til testing av stigene.

EN 131-3 Brukerveiledning

Monterings- og brukerveiledningen skal følge med produktet ved omsetning.

Riktig vinkel på stigen

Det er mye du kan gjøre for at stigen skal bli mer stabil og trygg. Noe av det viktigste er å stille stigen i korrekt vinkel i forhold til veggen den står opp mot.

– En stige skal helle 75 grader mot veggen. Vinkelen kan du beregne ved å stå sidelengs inntil forsiden av stigen og sette hånden i siden. Hvis albuen din så vidt berører stigen, er vinkelen riktig, sier Meyla S. Enerly.

Wibe stiger#2

Er det vedlikehold av tak eller pipe som er målet, er det viktig at stigen rekker minimum en meter høyere enn selve taket du skal opp på.

– Det gjør den mer stabil og tryggere å klatre av og på. Husk også at stigen må sikres i toppen, og at du ikke skal stå på de tre øverste trinnene, sier Enerly, og legger til at det finnes flere smarte kroker som kan benyttes for å gjøre arbeidet sikrere.

Wibe stigefot#1 TRYGT OG SIKKERT: Stigefot gjør stigen mer stabil. Det er viktig å føle seg trygg når du skal opp i høyden!

Enerly mener det er fullt mulig å være veldig trygg i en stige i dag, så lenge man tar visse forhåndsregler.

– Glem bare ikke å se over at stigen er i god stand hver gang du skal bruke den, spesielt hvis den deles mellom flere beboere. Sjekk at endeklossene er intakte, og at stigen ikke har bulker eller andre svakheter som kan påvirke konstruksjonen.

Wibe stiger#3

Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!

Et bærekraftig landhandleri

Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.

Les mer om bærekraft og miljø

Vi leverer hjem til deg - privat eller på byggeplass!

Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!

Les mer om frakt - sjekk pris og leveringstid

Gausbygg Outlet

Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.

Les mer >


Hold deg oppdatert