Uavhengig av hva slags dekke du har på taket i dag, kan det være lurt å tenke gjennom forskjellige løsninger innen du går i gang med å legge nytt tak. Takplater eller shingel, altså det mange før kalte takpapp, er gode eksempler på enkle og rimelige løsninger som gir et fullgodt resultat, både når det gjelder funksjonalitet og utseende. Ifølge Terje Nordhagen, distriktssjef i Isola, finnes det gode grunner til å velge takplater eller shingel.
– Både takplater og takshingel er gode og forholdsvis rimelige løsninger. I tillegg er begge deler mye lettere enn takstein. Dette gjør begge velegnet på boliger hvor vekt er avgjørende, for eksempel der konstruksjonen må bære mye snø i tillegg til selve taket. Vekt og volum gjør det også mye enklere å transportere, særlig om boligen eller hytta ligger litt ulendt til. Begge løsningene gir meget tette tak som ofte er tettere enn tradisjonell stein; gode egenskaper særlig om du bor på steder med mye ruskevær, forklarer han.
Takshingel er et belegg som består av glassfilt og tykk, fleksibel asfalt som ved hjelp av et avansert klebesystem og mekanisk innfesting på tretaket og på den måten gir et enkelt og funksjonelt tak som holder i årtider. En shingelløsning kan i tillegg legges direkte på gammel takpapp, noe som gjør jobben med å legge nytt tak utrolig mye enklere, ifølge Nordhagen.
– Det er forholdsvis enkel jobb å legge nytt shingeltak. På forhånd er det viktig å se over taket og fjerne løv, mose og annet organisk materiale. I tillegg må du sjekke undertaket og utbedre eventuelle råteskader før du begynner på jobben. Ny shingel kan du legge rett oppå den gamle. Vekten på et shingeltak er også en viktig fordel. En pall med shingel veier rundt 880 kg og dekker 115 KVM. Tilsvarende vil du trenge mange paller takstein på rundt ett tonn hver, sier han.
Takplater kan lønne seg om du vil ha et vakkert, holdbart og lettlagt tak, samtidig som du vil holde kostnadene nede – spesielt om boligen din står utsatt til for vær og vind. Takplatene skrus fast til taket og tåler derfor store påkjenninger fra elementene, i tillegg til at de krever minimalt med vedlikehold. Bilde: Powertekk Nordic Sort, Grå, Teglrød & Rustikkrød
– For å legge takplater må du på forhånd fjerne de gamle platene, fjerne sløyfer, lekter og papp, og sjekke etter råteskader. Siden kan du velge og vrake i plater og underlagsbelegg. Hva slags underlagsbelegg du velger, avhenger av hvilke behov du har. Om du har kaldloft bruker du tette duker, mens om du innreder loftet som oppholdsrom og isolerer taket trenger du en pustende membran. Her er det veldig lurt å ta kontakt med fagmann for å få god faglig bistand rundt hvordan du skal gjøre det, og hva du kan gjøre selv, forteller Nordhagen. Bilde: Powertekk Eksklusive Høyglans Sort, Antrasitt, Vinrød & Grønn (finnes også i matt)
Du kan gjerne ta i et tak på taket sjøl, men i forbindelse med bytting av taktekke er det lurt å være i en dialog med en fagmann. La dem ta en titt på taket ditt og komme med anbefalinger for hva som kan gjøres.
Rådfør deg gjerne med medarbeidere på Gausdal Lanhandleri om bytte av tak. De kjenner lokale aktører og hjelper deg gjerne med å komme i kontakt med gode fagfolk. Slik sikrer du deg at ting blir ordentlig, ifølge Nordhagen.
– Taket er den viktigste fasaden på huset. Her er det essensielt at du tar den tiden og kostnaden det er å legge det ordentlig. Kontakt en fagmann og få en pris. Han kan også hjelpe deg å indentifisere andre ting når du først er i gang med taket. Kan det være lurt å bytte takrenner? Hva med pipebeslag? Dette er lurt å få hjelp til å estimere for å sikre et godt resultat, sier han.
Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!
Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.
Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!
Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.
Varehus og åpningstider