G3 Gausdal Treindustrier - Innovativ bedrift trygger arbeidsplasser

Det siste drøye tiåret har G3 Gausdal Treindustrier satset et hundretalls millioner i framtidsrettet produksjonsteknologi. I 2017 sto den nye hypermoderne malingsfabrikken i Gausdal klar for prøvekjøring.

Trelastprodusenten G3 Gausdal Treindustrier har i en årrekke vært opptatt av å følge med i tiden. Kontinuerlige investeringer i maskiner, ny teknologi og lojalitet til sine ansatte – ja, det har så visst gitt resultater. Bare de siste syv årene har produktiviteten økt med 30 prosent.

Da vi sammen med markedssjefen fra Gausdal Landhandleri, Unn Elisabeth Tofthagen, besøkte det nye anlegget, var det et imponerende knippe fagfolk som tok oss imot: Produksjonssjef Oskar Aarnes, fabrikkleder Truls Traaseth, assisterende salgssjef Øystein Aarnes og markedskoordinator Arild Åssveen. Alle var de storfornøyde med bedriftens mange oppgraderinger og nysatsinger.

Gausdal Bruvoll 2

Men la oss ta det fra starten av. Første driftsår for G3 Gausdal Treindustrier var allerede i 1955. Den gang het bedriften Gausdal Bruk, og navnendringen skjedde først i 2006; da Bruvoll Sag i Øyer kommune fusjonerte med trelastprodusenten fra Gausdal.

I motsetning til flere andre bedrifter i området, som er familiebedrifter, har den innovative G3 Gausdal Treindustrier en litt annen eierstruktur. Det er nemlig ca. 1.300 skogeiere fra henholdsvis Heidal/ Fron i nord til Gjøvik/Toten i sør, som eier samvirkebedriften – landets tredje største sagbruk i omsetning.

— Ja, det er en ganske stor bedrift. Per i dag bearbeider vi 160.000 m3 tømmer i året. Utviklingen har vært formidabel, og fra neste år avvikles all virksomhet på anlegget i Øyer. Nå samler vi alle kreftene her i Gausdal. Med 85 faste ansatte i tillegg til innleid hjelp i sesongen, er vi nok oppe i 100 årsverk, forteller produksjonssjef Oskar Aarnes. Han understreker at alle ansatte på anlegget i Øyer, som utgjør 20 av de 85, selvfølgelig blir med på flyttelasset til Gausdal.

Med andre ord: Selv om de har vokst seg store, er dette en bedrift som på ingen måte har mistet bakkekontakten. De anerkjenner sine ansatte med største verdighet, og med korte beslutningsveier jobber de alle som et team.

Gausdal Bruvoll 3

Med oppgradering av lagerfasiliteter, velferdsbygg for de ansatte, fyranlegg, trelasttørker, nytt høvleri – og store investeringer i ny, avansert malingsfabrikk: G3 Gausdal Treindustrier er klare for fremtiden!

— Du vet, fabrikkmaling av utvendig kledning er noe det bare vil bli mer og mer av. Folk vil ha mest mulig ferdigbehandlede produkter. Hele 80 prosent av våre kledningsleveranser er behandlet på en eller annen måte. Og det som øker mest av type overflatebehandling, er ULTIMALT - vår egen merkevare. Her er vi best i klassen, og skiller oss ut fra mengden, sier markedskoordinator Arild Åssveen.

Med stort engasjement og innehaver av mye fagkunnskap forteller han videre at de rangerer overflatebehandlingen etter prinsippet god-bedre-best med henholdsvis grunnet, grunnet + mellomstrøk og ULTIMALT. Uavhengig av behandlingssystem som kunden velger, så kan kledningen leveres i valgfrie dekkende eller transparente farger. Merkevaren ULTIMALT inkluderer 4-sidig råtebeskyttelse og 3-sidig grunning + mellomstrøk, og det benyttes kun de beste produktene fra Jotun. Dette gir bransjens beste utgangspunkt for lang levetid på kledningen.

— Det eneste kunden trenger å gjøre er å påføre et siste toppstrøk med beis eller maling i løpet av en 2-årsperiode etter montering.

Gausdal Bruvoll 4 Øystein Aarnes

Den nye malingsfabrikken hos Gausdal Bruvoll blir enestående i sitt slag, og ifølge fabrikkleder Truls Traaseth er det til nå ingen i hele Europa som har sett noe lignende.

— De tekniske løsningene på denne fabrikken er unike, noe som gjør oss svært konkurransedyktige – ja, faktisk får vi et betydelig forsprang innenfor industriell overflatebehandling av kledning. Nå er vi ikke minst rustet til mye raskere fargebytte, og det gir selvfølgelig økt kapasitet og fleksibilitet.

Gausdal Bruvoll har i sin storsatsing på videreforedling trygget arbeidsplasser. Og ettersom de også er en stor leverandør av precut byggesett til hus og hytter, har de opparbeidet seg et solid forhandlernettverk med sentrale trelastforhandlere. Deriblant Gausdal Landhandleri, som med sine 16 varehus er deres største kunde.

— Mange tror at vi er ett stort selskap, men sånn er det jo ikke. Vi er to store bedrifter som er godt integrert i hverandres virksomhet, og vi er begge opptatt av god logistikk – slik at vi kan yte maksimal service for kundene våre, sier Unn Elisabeth Tofthagen.

Vi er to store bedrifter som er godt integrert i hverandres virksomhet.

Salgssjef Øystein Aarnes supplerer:

— Vi har et veldig tett og godt samarbeid med Gausdal Landhandleri. Nettopp fordi vi har mange av de samme verdiene, utfyller vi hverandre på en god måte. Med fleksibilitet og smidig logistikk blir dette en vinn/vinn relasjon. Samarbeidet mellom de to bedriftene minner nesten litt om et gammelt ektepar, hvor partene er så samkjørte at de gjør hverandre gode. Når vi spør hvor lenge dette «forholdet» har pågått, er de også her samstemte. Nesten for alltid!

— Litt diffust svar, kanskje – men vi resonnerer oss fram til at det mangeårige samarbeidet tilsvarer bortimot gull- eller diamantbryllup.

Gausdal Bruvoll 5

En særdeles spennende og interessant dag på det nye anlegget til Gausdal Bruvoll nærmer seg slutten. Helt på tampen – hvorfor skal kundene velge fabrikkbehandlet kledning fra Gausdal Bruvoll?

— For proffkunden handler dette om å kunne tilby sluttkunden et mest mulig ferdig produkt, og samtidig sikre bedre inntjening. I tillegg vil byggeplassen se mye bedre ut når kledningen kommer på veggen med fargen på. - Forbrukerkunden sparer både tid og penger på å velge fabrikkbehandlet kledning. Ulempen med å male/beise på egenhånd er at du er avhengig av godværsdager, og dem er det jo ikke for mange av i Kongeriket. I tillegg kommer det en del ekstra kostnader til lift eller stillas, grunning og maling, malekoster og annet tilbehør.

— Sist, men ikke minst – presiseres det at fabrikkbehandlet kledning fra Gausdal Bruvoll er et skikkelig kvalitetsprodukt. Utgangspunktet er grankledning i beste kvalitet som har blitt behandlet under optimale forhold innendørs. Og med ULTIMALT får kunden den ekstra tryggheten med råtebeskyttelse på alle 4 sider av kledningen.