Bjertnæs Sag holder til i vakre naturskjønne omgivelser ved Randsfjorden i Jevnaker, og her har de hatt sitt virke siden 1987. Men det hele startet jo lenge før det. La oss bli litt bedre kjent med familien Bjertnæs, deres historie og ikke minst ta en titt på familiebedriftens hypermoderne høvleri.
Da Bjertnæs Gård gikk konkurs på slutten av 1800-tallet, var det bestefaren til nåværende daglig leder Sverre som kjøpte tilbake gården på tvangsauksjon – og i 1917 bygde han et sagbruk som allerede da gikk på strøm. Han kjøpte tømmer på rot og fraktet det med dampbåt.
Blant en søskenflokk på 10, var det faren og onkelen til Sverre som i 1950 startet Bjertnæs Sag – som i dag eies og drives av Sverre Bjertnæs, hans kone Mona, og deres sønn Christian.
Med jevne mellomrom har bedriftens produkter og utstyr blitt modernisert.
— Tidlig på 90-tallet spesialiserte vi oss på innvendig panel, og i 2004 utvidet vi virksomheten og bygde produksjonsanlegg for overflatebehandling – panel med lakk, beis og maling i mange forskjellige farger, forteller Sverre. Han fortsetter entusiastisk.
— Vi har alltid vært opptatt av å følge med i tiden, slik at vi til enhver tid kan tilby kunden produkter av høy kvalitet – og med et bredt vareutvalg ønsker vi å inspirere og yte god service.
— Selv om vi stadig har vært i utvikling vil jeg nok si at året 2008 ble en milepæl for bedriften. Da startet vi nemlig også produksjon av MDF-panel, i tillegg til tradisjonell tre-panel av furu og gran. Og selvfølgelig ble det en ny hverdag for oss da vi i 2012 investerte i et nytt og svært avansert produksjonsanlegg.
Bjertnæs Sag følger så visst med i tiden! Med sine ansatte, og et brennende engasjement for miljøvennlig drift - ja, de leverer til og med flis til juleakevitten - er de definitivt godt rustet for fremtiden.
Sverre fremstår som en jordnær og imøtekommende kar – og hans faste håndtrykk vitner om pålitelighet og gjensidig respekt. Med oss denne solskinnsdagen i september er også markedssjefen fra Gausdal Landhandleri, Unn Elisabeth Tofthagen, og markedssjefen for Bjertnæs Sag, Peter E. Lie.
Tofthagen kan fortelle at deres mangeårige samarbeid med Bjertnæs Sag er bygget på gjensidig tillit, og like verdier. — Du vet, det handler om to norske tradisjonsrike familiebedrifter, som i generasjoner har lagt både hjertet og sjel i sine livsverk. Markedssjef Lie skyter inn:
— I likhet med Gausdal Landhandleri er vi opptatt av høy servicegrad og kvalitet i alle ledd. For eksempel; vi bruker råstoff av beste kvalitet til vår panelproduksjon, og legger du inn en bestilling innen klokken 15.00 den ene dagen, så har du varene allerede neste dag. I vår bransje er logistikk alfa omega – og er det noe vi og ikke minst vår samarbeidspartner Gausdal Landhandleri er gode på, så er det akkurat det. Vi samarbeider som hånd i hanske, og kanskje nettopp fordi vi ikke er gedigne multinasjonale selskaper, men litt mindre bedrifter med lang historie – ja, så blir det hele litt mer personlig og folkelig.
Tiden er kommet for en aldri så liten befaring på det høyteknologiske høvleriet. Stikkord: Kvalitetskontroll, sortering, presisjon og effektivitet. Nesten alle arbeidsoppgaver som tidligere ble utført manuelt, er nå automatisert og datastyrt.
Det er en imponerende maskinpark som møter oss. Lite er overlatt tilfeldighetene i det moderniserte høvleriet til familien Bjertnæs.
De ansatte står ikke lenger ved samlebåndet for å kvalitetssikre plankene. Nå går de rundt i fabrikken og overvåker at alt går riktig for seg. Men for all del: Det kreves både kunnskap og forståelse av hvordan man håndterer de nye maskinene. Det er ingen tvil om at man må ha et snev av teknologisk teft for at alt skal gå på skinner.
Kvalitetskontroll og sortering skjer via to scannere. En før og en etter høvelen. Den automatiske kamerasorteringen effektiviserer arbeidet, utnytter råstoffet bedre og maskinene gir mye mer nøyaktig data. Dårlige bord sorteres automatisk ut, og alle plankene blir snudd og vendt på, slik at kvister og andre ujevnheter blir registrert. På den måten får man panel med langt høyere kvalitet. Sønnen Christian, som er driftsleder for høvleriet, gir oss en demonstrasjon:Innmating av bord, kløyving, scanning, høvling, ny scanning, optimalisering og pakking.
Bruk av panel har vært her siden tidenes morgen, men i motsetning til det nostalgiske 70-talls panelet blir nå 70 prosent av Bjertnæs’ produksjon overflatebehandlet.
Hva er det så folk foretrekker når det gjelder treverk i 2016?
— Det går nok mest av beis og hvitpigmentert lakk, men også hvitmaling er populært – hovedsakelig av furu, sier driftsleder og produksjonsansvarlig for overflatebehandling, Mona Bjertnæs.
Familiebedriftens satsing på produktutvikling, samt et høyteknologisk høvleri, gjør at de kan levere panel av høy kvalitet i mange forskjellige former og farger. Bjertnæs Sag følger så visst med i tiden! Med sine ansatte, og et brennende engasjement for miljøvennlig drift – ja, de leverer til og med flis til juleakevitten – er de definitivt godt rustet for fremtiden.